Preskočite na glavni sadržaj

Promocija knjige Želimira Koščevića

U četvrtak, 14. veljače, u 19 sati, u Galeriji Nova, održava se promocija knjige Želimira Koščevića 'Kritike, predgovori, razgovori 1962. – 2011.' Knjigu će predstaviti: Branko Franceschi (urednik) i Nenad Popović (Durieux d.o.o.).
vrijeme: 14.02.2013. 19,00
mjesto: Zagreb; Galerija Nova, Teslina 7
Kritike, predgovori, razgovori na 734 stranice objedinjuje pedeset godina dugi kritičarski i kustoski rad povjesničara umjetnosti Želimira Koščevića. Knjiga obuhvaća raznovrsne pisane forme: predgovore, kritike, eseje, intervjue, objavljivane od 1962. do 2011. godine, kojima je uz svoje izložbene projekte Želimir Koščević izgradio i utvrdio međunarodnu reputaciju vrhunskog kustosa i likovnog kritičara .
 
Kritičarska aktivnost Želimira Koščevića počinje početkom šezdesetih dok je još studirao povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i kada je jugoslavensko društvo, uz povremene kratkotrajne retardacije, u sferi vizualnih umjetnosti po svom prevladavajućem intelektualnom nagnuću bilo već čvrsto opredijeljeno za progresivne stvaralačke koncepte, a Hrvatska sa Zagrebom bila poprište jedne od najživljih umjetničkih scena u Europi. Ovom je statusu i Koščević osobno pridonio kao kustos Galerije Studentskog centra u najvažnijem razdoblju njene aktivnosti od 1966. do 1979. godine, kada je promovirao umjetničke prakse i umjetnike koji su tijekom slijedećeg razdoblja ključno obilježili nacionalnu i globalnu umjetnost, te inaugurirao kustosku praksu kakva će u sferi prezentacije suvremene umjetnosti kasnije postati normom. Upravo će neprekidni, aktivni kustoski rad i iskustvo upravljanja galerijom te neposredna interakcija s umjetnicima i publikom, njegove kritičke prosudbe izložbi i fenomena uz visoku razinu teorijskog znanja i informiranosti, utemeljiti i na praktičnim spoznajama. (iz uvoda Branka Franceschi)

Prof. Želimir Koščević je diplomirani povjesničar umjetnosti i etnolog,  rođen u Zagrebu. Niz godina bio je upravitelj Galerije Studentskog Centra u Zagrebu a od 1980 do 2004. viši kustos i muzejski savjetnik u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu . Sada je programski savjetnik Foto Galerije Lang u Samoboru. U dva navrata (1975.-1980. i 1989.-1997.) predavao je Muzeologiju kao honorarni predavač na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1996 - 2002 bio je predsjednik Hrvatskog nacionalnog Komiteta ICOM u dva mandata. Redovni je član strukovne grupacija IKT, ICOM/CIMAM, AICA,  i član Europskog društva za povijest fotografije. Prof. Koščević je objavio više od 600 studija, kritika i članaka u zemlji i inozemstvu te niz knjiga o modernoj i suvremenoj umjetnosti. Autor je ili ko-autor brojnih izložbi ili izložbenih projekata  u zemlji i inozemstvu. Nagrađen godišnjom nagradom grada Samobora 2010. i Nagradom SFERA  za životno djelo i promociju naučne fantastike 2012.