Preskočite na glavni sadržaj

Protesti kao događanja / događanja kao protesti

Jednodnevni simpozij pod nazivom 'Protesti kao događanja / događanja kao protesti', namijenjen znanstvenicima i aktivistima organizira se 12. lipnja 2013. godine u Leedsu, Velika Britanija. Prijave sažetaka primaju se do 10. ožujka.
vrijeme: 12.06.2013.
prijava: 10.03.2013
mjesto: Leeds, UK
url: http://protestsandevents.wordpress.com
Kao polazište uzima se argument Paula Chattertona (2006: 260): 'Priznavanjem da su susreti prosvjednika emocionalno opterećeni, relacionirani, hibridni, tjelesni i uvjetovani, otvaraju se mogućnosti za razbijanje tišine koja nas dijeli te za prevladavanje ontoloških podjela između aktivista i ne-aktivista.' Cilj simpozija ja stvaranje dijaloga između aktivista i ne-aktivista, kao i znanstvenika-aktivista kako bi se istražile složene konstrukcije protesta kao događanja / događanja kao protesta. Predlažu se inovacije od strane aktivista i znanstvenika kako bi se sagradili mostovi, inicirala diskusija te razvijale istraživačke agende za budućnost.

Konceptualizacija protesta kao događanja i obrnuto uključuje razmatranje temporalnosti protesta kao i mobilnosti koja se odvija kako bi se okupilo mnoštvo koji bi se kretalo ili fiksiralo na određenom mjestu. Simpozij 'Protesti kao događanja / događanja kao protesti' ispiran je radionicom održanom na Sveučilištu Leicester u lipnju 2012, pod nazivom '(Ponovno)razmatranje prosvjednih kampova: vladanje, prostornost, utjecaj i mediji'.

Simpozij traži izlaganja usmjerena na jednu od sljedećih tema:
- konceptualizacija protesta kao događanja;
- sučelje znanstvenika/aktivista;
- tajming i ritam protesta;
- diskurzivna konstrukcija protesta;
- protestni i politički turizam;
- mobilni skupovi i protesti;
- utjelovljenje protestnih događanja;
- održavanje protesta u svjetlu kulturnih promjena;
- protesti i sportska događanja;
- kritičko gostoprimstvo i protesti;
- vlast i sposobnost upravljanja protestnim događanjima.

Sažetke, maksimalno 300 riječi, poslati na d.carl@leedsmet.ac.uk

Kao dio simpozija organizira se i niz praktičnih radionica za sudionike zainteresirane za razvijanje aktivističkih vještina. Tijekom dana organizirat će se 4 radionice, svaka u trajanju 40 minuta, za 25 sudionika. Grupa koja bi željela održati radionicu treba poslati nacrt aktivnosti na d.carl@leedsmet.ac.uk nacrt uključuje opis aktivnosti, upute za izgled prostorije te očekivane rezultate. Organizatori se nadaju da će izbor ponuđenih radionica biti uključen u eBook koji će biti dostupan za besplatno preuzimanje.