Preskočite na glavni sadržaj

AHDA: Stipendija za povijesni dijalog i odgovornost

Savez za povijesni dijalog i odgovornost (Alliance for Historical Dialogue and Accountability - AHDA) poziva sve zainteresirane da se prijave za program stipendiranja, koji obuhvaća edukativne programe, umrežavanje, rad na projektima i akademsko studiranje na Sveučilištu Columbia New York. Rok prijave istječe 1. ožujka.
vrijeme: 28.08.2013.
prijava: 01.03.2013
mjesto: New York, SAD
url: http://www.hrcolumbia.org/ahda/fellowship
Povijesni dijalog i odgovornost predstavlja polje zagovaranja i potpore koje pokazuje povećani rast, a obuhvaća napore da se društva u situaciji konflikta, post-konflikta i post-diktatorskih sustava suoče s prošlošću.

Povijesni dijalog traži analizu nasilne prošlosti, odavanje priznanja žrtvama kojima su bila dokinuta ljudska prava, dekonstruiranje nacionalnih, religijskih ili etničkih memorija heroizma i viktimizacije, njegovanje zajedničkog rada između dviju ili više sukobljenih strana, kao i identificiranje i promatranje kako se povijest koristi na krivi način da dijeli društva te jačanje javne rasprave na temu prošlosti.

Tijekom programa stipendiranja sudionici također oblikuju projekt koji se bavi dugogodišnjim sektaškim konfliktima, poviješću represije ili povijesnim kršenjima ljudskih prava u njihovim vlastitim društvima, državama ili regijama.

Primaju se prijave za jesenski semestar 2013. (28. kolovoz 2013. – 14. prosinac 2013.). Program je dio Saveza za povijesni dijalog i odgovornost (Alliance for Historical Dialogue and Accountability - AHDA). AHDA nudi program pune stipendije koja pokriva putne troškove, troškove vize i smještaja, te skromnu stipendiju za dnevne troškove.

Prijaviti se mogu kandidati iz čitavog svijeta i iz različitih sektora, uključujući praktičare iz polja ljudskih prava, novinare, znanstvenike, edukatore, filmaše, umjetnike. Posebno financiranje osigurano je za stipendiste koji se bave religijskim sukobima.