Preskočite na glavni sadržaj

Proslava Feste svetog Vlaha u Dubrovniku

Proslava Feste svetog Vlaha u Dubrovniku
Tradicionalna Festa sv. Vlaha, zaštitnika grada Dubrovnika, slavi se još od daleke 972. godine. Glavni dio programa započinje u subotu, 2. veljače, puštanjem bijelih golubica ispred crkve i uzdizanjem barjaka sv. Vlaha na Orlandov stup, a na sam Dan Sv. Vlaha, u nedjelju, 3. veljače, u svečanoj procesiji barjaka i vjernika, Stradunom i gradskim ulicama nose se moći sv. Vlaha, a pod baldahinom i najveća od svih relikvija dubrovačke katedrale – Isusova pelenica.
vrijeme: 02.02.2013.
mjesto: Dubrovnik
Ispred crkve svetoga Vlaha barjaci se na poseban način izvijaju i klanjaju iskazujući poštovanje svecu što niz stoljeća bdije nad Dubrovnikom. Prigoda je to pokazivanja ovog posebnog umijeća, ali i prebogatih narodnih nošnji koje plijene originalnošću i ljepotom. Svećenici 'grličaju' vjernike koji čitavoga dana pohode crkvu, blagoslovom ispred isprepletenih svijeća jer prema vjerovanju sv. Vlaho čuva od bolesti grla.

U sumrak blagdanskoga dana posebnom svjetlošću zablistaju vitraji i zasjaje lovorike na crkvi sveca, dubrovačkoga zaštitnika. Ispraćaju, uz Vlahov blagoslov, vjerne Dubrovčane i njihove goste, do dogodine.

Festa Sv. Vlaha ujedno je i Dan grada Dubrovnika pa uz onaj duhovni segment slavlja ti dani obiluju i nizom manifestacija. Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, koja se odvija u baroknom dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, dodjeljuju se nagrade grada.

Niz crkvenih i svjetovnih koncerata, izložbi, predstavljanja knjiga, kazališnih gostovanja posvećeni su tad dubrovačkom zaštitniku čiji nas kipovi motre s vrata i zidina, a brižna ruka čuva Dubrovnik na dlanu.

Prošle godine po 1040. put Dubrovnik je tradicionalnom svečanošću počastio svog parca sv. Vlaha , čija je Festa 2009. uvrštena u registar nematerijalne baštine UNESCO-a.
Program