Preskočite na glavni sadržaj

Caravaggiova 'Večera u Emausu' dolazi u Zagreb

Početkom lipnja, u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, izložit će se remek-djelo talijanskog slikara Caravaggia 'Večera u Emausu', koja se čuva u Pinakoteci Brera u Milanu, a koje će Italija za tu prigodu posuditi Hrvatskoj kao dobrodošlicu za ulazak u Europsku uniju.
mjesto: Zagreb; Muzej za umjetnost i obrt, Trg maršala Tita 10
url: http://www.muo.hr
Riječ je o remek-djelu baroknog slikarstva i jednoj od Caravaggiovih najpoznatijih slika, a ekvivalent tom 'događaju o kojemu se moglo samo sanjati' bio bi da nam Francuska posudi Mona Lisu, rekao je ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović za Hinu.

Slika će se moći pogledati od 3. lipnja, a najvjerojatnije će u prostoru muzeja biti izložena do rujna, no to još nije točno definirano, a još se ne zna niti kako će točno izložba izgledati jer to ovisi o dogovoru s kolegama iz Pinakoteke Brera, dodao je.
Biblijski motiv večere u Emausu tematizirali su mnogi slikari, a Caravaggio je napravio dvije verzije. Sliku koja bi trebala doći u Hrvatsku naslikao je 1606., najvjerojatnije nekoliko mjeseci nakon što se umjetnik skrivao kod princa Marzia Colonne zbog toga što je u dvoboju ubio jednog mladića, a postoji mogućnost da je nastala i ranije te godine u Rimu. Isti naziv i motiv ima i njegova slika iz 1601. koja se čuva u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Osim kao utemeljitelja baroka i začetnika tehnike igre svjetla i sjene, Caravaggia prati glas hirovitog i nasilnog čovjeka, a kao takav još uvijek je nepresušni predmet zanimanja mnogih biografa. Do danas se otkrivaju nove pojedinosti o njegovim slikama i životu, a ponajviše o smrti.

Caravaggio je rođen 1571., a umro je 1610. u 39. godini, nakon burne desetogodišnje karijere koja je započela u Rimu. Dugo se nagađalo je li ga netko ubio ili je umro od groznice, no prije nekoliko godina otkriveno je da je stradao od trovanja olovom. Naime, 2001. je pronađena osmrtnica prema kojoj je posljednje dane proveo u bolnici te je pokopan na groblju u toskanskom mjestu Porto Ercole. DNK analizom je utvrđeno da su pronađene kosti imale visoku razinu olova, koje je u organizam moglo dospjeti putem boja, te da su pripadale četrdesetogodišnjaku koji je umro oko 1610.

Da će Zagreb u lipnju ugostiti slavnu sliku talijanskog umjetnika danas je potvrdio i zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš na konferenciji za novinare (posvećenoj hrvatskom nastupu na 55. Venecijanskom bijenalu), rekavši kako je to svojevrsni poklon Italije Hrvatskoj za ulazak u EU.

(Hina)