Preskočite na glavni sadržaj

Zimske ture arhitekture - Rambo Amadeus

U petak, 1. veljače, na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu počinju Zimske ture arhitekture, koje otvara Rambo Amadeus, pravim imenom Antonije Pušić, popularni pjevač, a ujedno i stručnjak za energetsku učinkovitost. Predavanje pod nazivom 'Od pećine do nebodera pa opet do pećine' počinje u 15,30 sati.
vrijeme: 01.02.2013. 15,30
mjesto: Zagreb; Velika dvorana Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Kačićeva 26
url: http://www.d-a-z.hr
Rambo Amadeus, pravim imenom Antonije Pušić, popularni je zabavljač i samosvojna medijska osobnost. No, manje je poznato da je Rambo Amadeus stručnjak za energetsku učinkovitost i vrlo angažirani promotor zaštite okoliša.

Iako ste možda veliki fan, koji redovito prati svaki njegov nastup u Zagrebu, Ramba bez ikakve glazbene pratnje, Ramba koji uopće ne pjeva i Ramba koji u misiji promocije energetske učinkovitosti crta dijagrame vjerojatno još niste imali prilike gledati. Stoga u petak, a između dva koncerta u SAX-u, svratite na Arhitektonski fakultet na dobar provod druge, treće i – nije isključeno – četvrte vrste. Bliska budućnost je vrlo izazovna.

Besplatne digitalne ulaznice za predavanje Od pećine do nebodera pa opet do pećine. Izazovi bliske budućnosti. Ramba Amadeusa u sklopu programa Zimske ture arhitekture mogu se preuzeti preko sustava ENTRIO.

Zimske ture arhitekture 2013 su niz događanja koje Društvo arhitekata Zagreba organizira tijekom cijele veljače. Program se sastoji od niza projekata koji su rezultat višemjesečnih priprema i nastojanja brojnih volontera okupljenih oko Društva arhitekata Zagreba. Ovako objedinjeni u jedinstveni program Zimske ture arhitekture imaju za cilj predstaviti široj kulturnoj, stručnoj i općoj javnosti širi aspekt djelovanja arhitekata u zajednici koji nadilazi uobičajenu sliku arhitekta projektanta.

Zajednička poveznica projekata jest njihov participativni karakter te pružaju priliku kulturnim djelatnicima, građanima i djeci da kroz interakciju s našim članovim i sami sudjeluju u promišljanju i oblikovanju prostora.

Brojni okrugli stolovi i predavanja bave se temama od uređenja interijera, preko inovativnih tehnologija u oblikovanju prostora, zaštite arhitektonskog naslijeđa, primjenom humora u arhitekturi, do suvremenih metodologija u poučavanju djece i mladih.

Posebno bismo istaknuli dva međunarodna projekta koji su tijekom prošle godine pobudili značajan interes međunarodne kulturne javnosti i privukli brojne strane sudionike. Think Space, u veljači završava svoj drugi godišnji ciklus i ugostit će brojne strane goste, predavače, žiratore međunarodnih natječaja i nagrađene autore na nekonferenciji koja se održava u Laubi – kući za ljude i umjetnost zajedno s izložbom radova i svečanom dodjelom nagrada. Spomenuta izložba radova trenutno je na predstavljanju u Galeriji Storefront for Art and Architecture u New Yorku.

Drugi je projekt regionalnog karaktera – Akupunktura grada – koji će ugostiti brojne mlade profesionalce raznih struka okupljene u multidisciplinarnim timovima koji će u Trnju u interakciji sa stanovnicima proučavati socijalnu i urbanu strukturu ove središnje gradske četvrti i predlagati i realizirati akupunkturne intervencije s ciljem poboljšanja kvalitete urbanog života. Ovaj je projekt ujedno podržan i od strane Europskog fonda za kulturu 2007-2013.

Također moramo spomenuti i Malu školu arhitekture koja osim radionice za djecu nudi priliku da se osobe koje poučavaju djecu i mlade u području arhitekture dodatno obrazuju i razmijene iskustva s trenerima iz Finske.

Želja nam je kroz Zimske ture arhitekture predstaviti arhitekturu blisku korisnicima i građanima i pozvati ih da kroz ovaj program drugačije gledaju na izgrađeni prostor oko sebe i aktivno promišljaju i u suradnji s arhitektima djeluju na njegovo oblikovanje.