Preskočite na glavni sadržaj

Milena Jesenska - stipendija za novinare u kulturi

Program potpore Milena Jesenská namijenjen je novinarima u tiskanim i elektroničkim medijima te na radiju, koji žele provesti istraživanje europskih tema po vlastitom izboru. Prijave se primaju do 15. veljače 2013.
prijava: 15.02.2013
url: http://redhotchilipeppers.com/
Program potpore ustanovili su Institut za humanističke znanosti (Institute for Human Sciences - IWM) i European Cultural Foundation, uz potporu Project Syndicate i Erste Foundation.

Natječaj je otvoren za novinare u kulturi, pri čemu termin kultura obuhvaća široki raspon umjetničkih područja. Dobitnici stipendije provode tri mjeseca na Institutu za humanističke znanosti u Beču. Kandidati dobivaju potporu u iznosu od 7,500 €, osiguran uredski prostor s računalom i putnu stipendiju u iznosu do 1,900 € za istraživački posjet susjednim zemljama.

Uvjet za sudjelovanje jest da kandidati imaju nekoliko godina iskustva kao profesionalni novinari. Njihov rad može uključivati bilo koju temu iz područja kulture, a koja je relevantna na razini Europe, a posebno u kontekstu europske integracije. Program nije namijenjen novinarima početnicima ili studentima.

Milena Jesenská (1896-1944) bila je istaknuta novinarka i posrednica između češke i njemačke kulture u Bohemiji te poznata politička komentatorica. Bila je zatočena u nacističkom koncentracijskom logoru u Ravensbrücku zbog svog političkog angažmana i otpora, gdje je i umrla 1944. Ostala je poznata po svojoj korespondenciji s Franzom Kafkom.

Za sudjelovanje u programu potpore potrebno je popuniti prijavnicu, te zajedno sa sažetim prijedlogom projekta (maksimalno 3 stranice s dvostrukim proredom), životopisom i popisom radova poslati na:
Institut für die Wissenschaften vom Menschen
Spittelauer Lände 3
1090 Wien
Austria

Više