Preskočite na glavni sadržaj

'Žedno uho', novi klupski prostor u podrumu Klovićevih dvora

'Žedno uho' naziv je novog zagrebačkog glazbenog klupskog prostora koji će se otvoriti u petak, 1. veljače, na iznenađenje mnogih, u podrumu Klovićevih dvora, tradicionalnog gornjogradskog galerijskog prostora koji se afirmirao nizom važnih izložbenih projekata.
vrijeme: 01.02.2013.
mjesto: Zagreb; klub Žedno uho, podrum Galerije Klovćevi dvori, Jezuitski trg 4
url: https://www.facebook.com/zedno.uho

Svi su začuđeni, a mi smo sretni što smo doveli novi, neočekivani program u Klovićeve dvore, rekla je ravnateljica Klovćevih dvora Marina Viculin na današnjoj konferenciji za novinare.

Podsjetila je da je, otkako je stupila na novu dužnost, govorila da joj je želja okrenuti se publici, osluškivati njihove potrebe te iskoristiti pune potencijale tog predivnog prostora. Želimo proširiti krug posjetitelja i privući publiku između 25 i 35 godina koji inače na izložbe dolaze samo u iznimnim slučajevima, želimo da i oni ovaj prostor osjete kao svoj, istaknula je Viculin.

Novi klub, koji će voditi jedan od istaknutijih hrvatskih organizatora koncerata Mate Škugor, nalazi se u podrumskom prostoru Klovićevih dvora koji ima odvojeni ulaz s platoa Gradec, a bit će otvoren od 21 sat. Koncerti bi trebali trajati do 23,30 sati, a nakon toga slijede slušaonice.

Kapacitet prostora ovisit će o veličini pozornice, koncerte će moći pratiti između 220 i 250 ljudi, no, najavljuje Škugor, neće biti prebukiranja jer je 'doživljaj važniji od zarade'.

Prostor ima fantastičnu atmosferu koja savršeno odgovara programima kakve sam stvarao u Zagrebu proteklih godina, rekao je Škugor, napomenuvši kako ga je ozbiljnost tog projekta i potpuna posvećenost njemu motivirala da prekine suradnju s festivalom Terraneo.

Koncept programa osmislio je Nenad Borović, koji najavljuje da će se u klubu pokriti svi glazbeni žanrovi, od avangardnog jazza, funka, soula do svih vrsta rocka, a ideja je da se otkrivaju i dovode grupe i kantautori koji su upravo pred uspjehom. Važna je i edukacija, želimo dovesti nešto što ljudi ovdje još nisu vidjeli, rekao je.

Najavio je klupski program sa strogom selekcijom glazbe, u stilu sedamdesetih klub će imati DJ rezidencije te inozemna, regionalna i hrvatska gostovanja.

Petkom će glazbu puštati britanski DJ Matt Davies, tzv. kopač poznat po pronalaženju zaboravljene glazbe koji soul, latino, boogie i funky ritmove nerijetko pušta s originalnih vinila, a subotom Eddy Ramich, hrvatski DJ proslavljen i izvan granica Hrvatske, koji će svoju večer posvetiti elektronici koja će koketirati s jazzom, soulom i avangardnom glazbom.

Za izgled prostora, u koji se ne smije previše intervenirati, zadužen je multimedijalni umjetnik Ivan Marušić - Klif. Njegova ideja bila je tamo postaviti instalaciju sa stotinjak crno-bijelih televizora za kampiranje, no projekt je zapeo jer takvih televizora kod nas više nigdje nema za kupiti, pa poziva hrvatske poduzetnike koji ih eventualno imaju da mu se jave.

Klub će otvoriti nastup Jimmy Barka Experiencea s 'četiri gramofona i jednim bubnjarom', a svoj koncert 16. veljače kratkim je nastupom danas najavio osječki reper Kandžija koji će s 'Golim ženama' u 'Žednom uhu' predstaviti novi album 'Zlatne žbice'.

Cijene za klupske programe bit će između 25 i 35 kuna, ovisno o tome je li rezidencija ili gostovanje, za strane koncerte između 45 i 65 kuna, rijetko iznad 80, a za domaće od 35 kuna. (Hina)