Preskočite na glavni sadržaj

5. godina K.U.N.S.-a &i 15.godina Galerije O.K.

Izložbom Vladimira Dodiga Trokuta 'Atributivna participacija', u petak, 25. siječnja, u Rijeci se obilježava 5. godina K.U.N.S.-a i 15.godina Galerije O.K. Tjedan poslije, 1. veljače, u 19 sati, održava se zatvaranje izložbe i razgovor sa autorom, kojeg će voditi povjesničar umjetnosti Branko Cerovac.
vrijeme: 25.01.2013.
mjesto: Macedonia
url: http://www.zar-ptica.hr/
Hrvatski umjetnik, muzeolog, publicist, sakupljač umjetnina i tvorac mnogobrojnih projekata Vladimir Dodig Trokut, likovnoj i ostaloj javnosti poznat po mnogobrojnim projektima vezanim za veliki doprinos suvremenoj umjetnosti, ali posebno po svom samostalnom projektu 'Antimuzej', odlučio je napustiti Zagreb i svoju vrijednu zbirku od preko 160 tisuća raznih predmeta i umjetnina prebaciti u Rijeku. Vladimir Dodig Trokut član je Zajednice umjetnika Hrvatske od 1968. godine, član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika, njegovo se ime nalazi u više enciklopedija i leksikona, a dosad je u Hrvatskoj i inozemstvu održao više od 650 izložbi, akcija, performansa i instalacija u Muzeju suvremene umjetnosti i Modernoj galeriji u Zagrebu...

Originalan i potpuno nekonvencionalan po izgledu, ponašanju, stilu života i načinu rada, Dodig je rođen 1949. godine u Kranju, a po prirodi je, kako sam za sebe kaže, 'od 1968. godine deklarirani anarhist i suosnivač anarholiberalne partije Hrvatske u Splitu'. Lider je više neformalnih grupa: Crveni Peristil, Frakcija grupe Crveni Peristil, Grupa 31, Manifest 72, začetnik je konceptualne i postkonceptualne no-umjetnosti i osnivač black-it-arta.

Pošto smo odranije temeljito upućeni u muzeologijsku i antimuzeologijsku teoriju i praksu – na kojoj se u nas temelji jedna veoma solidno osmišljena i elaborirana koncepcija Antimuzeja (s fundusom, naravno, jer i Antimuzej jeste i treba biti artikuliran kao nekakav muzej, a ne 'galerija'!) – ona značajnog i slavnog hrvatskog postavangardističkog, postkonceptualističkog suvremenog umjetnika, kolekcionara i kulturnog aktivista Vladimira Dodiga Trokuta, potkrijepljena zamislima i radovima eksperata kakvi su znameniti švicarski (na žalost – pokojni) kurator Harald Szeemann: 'Museum der Obsession' i Darko Schneider, veoma zaslužan za stručnu razradu koncepta atributivne participacije u teoriji i metodologiji Trokutove i srodnih suvremenih praksi, odlučili smo – sasma primjereno aktualnim muzejskim (ne-)prilikama! - dan odnosno večer (noć) Noći muzeja 2013 posvetiti upravo tim antimuzejskim i atributivno – parcticipativnim idejama i djelatnostima, na paradigmatskom primjeru našeg barda 'crne umjetnosti' i dugogodišnjeg prijatelja i suradnika MMC Rijeka i Galerije OK (od početaka u Klubu Palach 1998. do nastavka na današnjoj lokaciji na Sušaku, u K.U.N.S.-u).

Tim simboličnim činom i izložbom 'Atributivna participacija' K.U.N.S. najavljuje i započinje ciklus izložbi, performansa i akcija posvećenih najzaslužnijim i najistrajnijim suradnicima (i živućim i preminulim) među hrvatskim i inozemnim suvremenim umjetnicima: V.D. Trokut, T. Gotovac, L. Kerekesz, I. Kožarić, J. Hadžifejzović, S. Stilinović i mnogi drugi čije radove i dokumentaciju performansa čuva Multimedijalni Centar Rijeka (MMC). Napominjemo da je taj program potpuno ignoriran od strane Odjela gradske uprave za kulturu, te da 'nije prošao' nikako pri odlučivanju o financiranju na Natječaju za dodjelu sredstava za javne potrebe u kulturi Grada Rijeke.