Preskočite na glavni sadržaj

KIC najavio bogate aktivnosti u obljetničkoj godini

Slavljeničku godinu u kojoj će obilježiti pedeset godina osnutka Kulturno-informativni centar (KIC) započinje otvorenjem izložbe 'Emocionalna ratišta' hrvatskog apstraktnog slikara Ferdinanda Kulmera 24. siječnja u Galeriji Forum, a nastavlja u veljači novim projektom, javnim čitanjima dosad neizvođenih drama te Danima slovenske kulture, najavljeno je na konferenciji za novinare.
vrijeme: 24.01.2013.
mjesto: Zagreb; KIC, Preradovićeva 5
url: http://www.kic.hr

Izložba Ferdinanda Kulmera prvo je njegovo zagrebačko predstavljanje nakon 15 godina, a izložit će se osam slika većih dimenzija nastalih od šezdesetih do osamdesetih, te po jedna foto i video instalacija. Autorica koncepcije izložbe je slikareva kći, Barbara Kulmer.

Radovi nisu odabrani iz perspektive povjesničara umjetnosti, izbor se ne odnosi ni na jednu određenu umjetničku fazu ili razdoblje, već osobni izbor njegove kćeri, najavila je Andrea Grgić - Marasović, organizatorica programa na konferenciji za novinare.

Najavila je da će izložbu pratiti predstava 'Projekt 12/2', dramaturginje Olje Lozice i Slobodana Karajlovića te razgovor Barbare Kulmer i Mirjane Krizmanić.

'Ovu smo godinu nazvali 'kreativni Zagreb' kako bi uoči skorašnjeg ulaska Hrvatske u Europsku uniju dali svoj doprinos kreativnoj Europi i istoimenom programu i fondovima EU za kulturu', rekla je Gabrijela Krmpotić Kos, v. d. ravnateljice KIC-a, istaknuvši da je KIC najstariji centar za kulturu u Zagrebu, a osnovan je 1963. kao mjesto za suvremenu umjetničku produkciju i javne tribine o kulturnim, političkim i društvenim zbivanjima, a ulaz na najavljena događanja je besplatan.

Urednik tribina Petar Bujas predstavio je 'u Europi iznimno popularnu, a do sada kod nas neizvođenu dramsku vrstu', u suradnji s Teatrom Erato, javno skraćeno čitanje drama u kojoj će se okušati već afirmirani i mladi glumci, a pratit će ih tribine na istu temu.

Planira se deset drama, među ostalima Thomasa Bernharda, Josea Sanchisa Sinisterra, Miguela de Cervantesa i Lukasa Maerfussa te mladih hrvatskih autora. U koncertnom izvođenju drama trebali bi sudjelovati Perica Martinović, Dragan Despot, Zdenko Jelčić, Boris Svrtan, Alma Prica.

U povodu slovenskog kulturnog praznika Prešernova dana, od 4. do 8. veljače, održat će se Dani slovenske kulture s ciklusom dokumentarnog filma, izložbom filmskih plakata, od 'Kekeca' do 'Pijetlova doručka' te kratki tečaj slovenskog jezika.

KIC će i ove godine nastaviti suradnju s Dokukinom, jedinim zagrebačkim kinom za dokumentarce, nudeći raznoliki dokumentarni program tri puta tjedno te edukativne sadržaje, dok u svom izdavačkom dijelu najavljuje hrvatsko izdanje kultnog priručnika za kulturne menadžere 'Kultura, menadžment, animacija, marketing' autorice Milene Dragičević – Šešić.

U Foto galeriji pozornost će i daje davati mladim fotografima, a do kraja siječnja tamo se održava izložba modnih fotografija 'Mijena' Ane Mihalić. (Hina)