Preskočite na glavni sadržaj

Ante Verzotti: Kriptofotografije (Tragovi civilizacija)

Danas, 15. siječnja, u 19 sati, u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH, otvara se izložba splitskog fotografa Ante Verzottija pod nazivom 'Kriptofotografije (Tragovi civilizacija)'. Kustosica izložbe je dr. sc. Ana Peraica, a izložba ostaje otvorena do 25. siječnja.
vrijeme: 15.01.2013. 19,00
mjesto: Zagreb; Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14
url: http://www.ulupuh.hr
'… Verzotti razrađuje načine komunikacije putem fotografije kao elementarnoga sredstva poruke, a rezultati su slični rebusima, kriptični poput hijeroglifa. Oni redom zahtijevaju dešifriranja uz pomoć ikonografije i proteklog i suvremenog doba. Promišljajući o spajanjima Coca Cole i svastike, američkih taksija i 'blizanaca', religije i šanka, možemo prispjeti nizu konspirativnih teorija, kojima smo u suvremenom dobu svjedoci jednako kao i pokušajima da se ponište. Slijedeći asocijacije u Verzottijevim foto-kolažima, naslutit ćemo teze o raspadu Amerike od vlastitih brendova, pa i distopije u kojima će proizvodnja alkohola ubrzo sustići i broj prometnih nesreća… Iza svih tih konspirativnih teorija ostaju pitanja publike: je li fotografija snimila, kao i davno nekad u slučaju Johna Hartfielda, židovske bankare koji daju novac Adolfu Hitleru, ili je to iskonstruirala? Jer, u tome i jest sva moć i draž fotomontaže, u uvjerljivosti fotografskog snimka, i retorici koja nadilazi svijet predstavljenoga, u jednostavnosti komunikacije čak i kada su u pitanju najkompleksnije teorije zavjere.' dr.sc. Ana Peraica, iz predgovora


Ante Verzotti (rođen 1942 . u Splitu), diplomirao je 1973. filmsko i televizijsko snimanje na Akademiji lijepih umjetnosti FAMU u Pragu. Fotografijom se bavi od 1958. godine. Do danas je priredio 25 samostalnih i sudjelovao na 90-ak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, na kojima je dobio i zapažene nagrade. Od 1979. do 1996. sustavno je fotografski dokumentirao sve programe i predstave HNK u Splitu i Splitskoga ljeta. Od 1992. stalno je zaposlen u Slobodnoj Dalmaciji kao urednik fotografije i fotoreporter. Paralelno s fotografijom bavio se i snimanjem filmova. Na Umjetničkoj akademiji UMAS u Splitu predaje od njezina osnutka, 1997. godine, kao izvanredni profesor - Kolegij fotografije i filmskog i TV snimanja. Hrvatski fotosavez mu je 2009. dodijelio najviše počasno autorsko zvanje prvog reda: Majstora fotografije (MF-HFS), prvo takvo u Hrvatskoj. Član je Foto-kluba Split i Kino-kluba Split (od 1957.), Hrvatskog društva filmskih djelatnika – HDFD (od 1975.), ULUPUH-a (od 1980.), HZSU-a (od 1981.) i HND-a (od 1992.). Živi i radi u Splitu.