Preskočite na glavni sadržaj

Znanstveni skup '60. godina Festivala igranog filma u Puli i hrvatski film'

U subotu, 19. siječnja, s početkom u 11 sati, u dvorani Matice hrvatske u Zagrebu održat će se znanstveni skup '60. godina Festivala igranog filma u Puli i hrvatski film'. Prvi filmološki skup u povijesti Matice hrvatske, pokrenut u okviru djelatnosti Odjela za kazalište i film, posvećen je velikoj obljetnici najdugovječnijeg festivala nacionalnog filma na svijetu, koji je ujedno i najposjećeniji hrvatski kulturni festival.
vrijeme: 19.01.2013. 11 h
mjesto: Zagreb; Matica hrvatska, Strossmayerov trg 4

Skup je otvoren za javnost i nakon svakog od deset petnaestominutnih izlaganja predviđena je rasprava. Organizacijski odbor skupa čine Hrvoje Turković, Nikica Gilić, Bruno Kragić i Zlatko Vidačković.

U prvom dijelu skupa Dejan Kosanović održat će izlaganje o Puli kao nacionalnom festivalu od međunarodnog značaja, Slaven Zečević govorit će o dokumentarcu Branka Bauera 'Prva revija domaćeg filma', Tomislav Šakić o hrvatskom filmu 1950-ih između klasičnoga stila i ranog modernizma, Krunoslav Lučić o stilističkim aspektima klasičnog i modernističkog hrvatskog igranog filma, a Bruno Kragić o klasičnom stilu u historiografijama hrvatskoga filma.

U drugom dijelu skupa (koji počinje u 14,30 sati) Irena Paulus govorit će o dvjema partiturama za film 'Bitka na Neretvi' (američku verziju komponirao je legendarni Bernard Herrmann), Nikica Gilić o filmovima Dejana Šorka 'Oficir s ružom' i 'Najbolji', Marijan Krivak o hrvatskom filmu i filmskoj kritici 1990-ih, Nikša Sviličić o kauzalitetu semiotičko–naratoloških aspekata strukture filmskog izraza i paradigmi recepcije hrvatskog igranog filma od 1991. do 2012., a Zlatko Vidačković o kritičkoj recepciji hrvatskog filma na Festivalu u Puli u hrvatskom tisku od 2007. do 2012.

Matica hrvatska izdat će i zbornik radova s ovog skupa koji će biti predstavljen na 60. festivalu igranog filma u Puli koji se održava od 13. do 27. srpnja ove godine.