Preskočite na glavni sadržaj

Zrinski zbornik 5./2012.

'Zrinski zbornik za povijest i obnovu Hrvatskoga Pounja 5./2012.', koji je uredio Ante Milinović objavio je zagrebački nakladnik Društvo prijatelja Zrina u Zagrebu.
vrijeme: 14.01.2013.

"Zrinski zbornik za povijest i obnovu Hrvatskoga Pounja 5./2012." (368 str.) podijeljen je u pet poglavlja, a u prvom urednik piše o jubilarnoj 15. obljetnici zbornika te poziva na zaštitu i uređenje povijesne cjeline grada Zrina, obnovu crkve Našašća Svetoga Križa, podsjeća na izgradnju udbinske Crkve Hrvatskih Mučenika te ističe važnost povratka Hrvata u područja s kojih su prognani.

U drugom poglavlju obrađena su hodočašća u Gvozdansko, tamošnji Kaštel te aktualna literatura o Gvozdanskom. U prilozima za povijest Pounja objavljen je pregled demografske povijesti toga kraja, prikaz memoricida povijesne istine, tijek bitke kralja Petra Svačića 1097., a obrađene su i najstarije katoličke crkve i samostani, zrinska ratna tvrđava Hrvatski Novi na Uni, spašavanje memorije o rodoslovlju hrvatskih plemića Črnkovečkih te srpski teror u Zrinskom Pounju.
U posebnom poglavlju objavljeni su književno-publicistički prilozi o Hrvatskom Pounju, između ostalih i Stijepe Mijovića Kočana, Mile Prpe, Vladimira Ungara i Miroslava Milinovića. U završnom poglavlju, uz ino, objavljen je i memoarski dnevnik Ante Milinovića 1952.-2012.

U uvodnom dijelu zbornika urednik Ante Milinović piše kako je peti zbornik složen s velikom zavičajnom ljubavi te je sastavljen, kako navodi, od šarenoga mozaika povijesnih radova o "hrvatskoj plemenitoj bašćini". Ističe kako je ovaj broj priređen s težištem na povijesnim istraživanjima prošlosti Hrvatskoga Pounja, a osobito gradova Zrina i Gvozdanskoga s bogato ilustriranim materijalima, kako bi, navodi urednik, mogao poslužiti kao priručnik zavičajne povijesti. (Hina)