Preskočite na glavni sadržaj

Brojne aktivnosti uz 100. obljetnicu objavljivanja 'Šegrta Hlapića'

Početkom lipnja 2013. navršit će se stotinu godina od prvoga objavljivanja dječjeg romana "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić, a za obilježavanje te značajne obljetnice Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti (HIDK) najavila je manifestaciju HLAPIĆ 2013. u sklopu koje će se održati niz znanstvenih i kulturnih događanja diljem Hrvatske.
vrijeme: 10.01.2013.
url: http://www.hidk.hr/

U obilježavanju će, kako najavljuje HIDK, sudjelovati djeca školske i predškolske dobi, knjižničari, istraživači, znanstvenici, književnici, učitelji, odgojitelji, studenti, roditelji, kulturni djelatnici, kustosi, sakupljači zbirki, antikvari, novinari i sva zainteresirana javnost.
 
Cilj manifestacije je ukazati na roman "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" kao nedovoljno prepoznat temelj hrvatske kulture, potaknuti daljnja znanstvena istraživanja tog djela i njegovih konteksta, te pobuditi interes za takva istraživanja u međunarodnoj javnosti.
 
Središnji dio manifestacije bit će međunarodna znanstvena konferencija "Od čudnovatog do čudesnog", koja će se održati u Slavonskom Brodu od 18. do 20. travnja. Konferencija će se baviti temama kao što su književni, povijesni i kulturološki aspekti "Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića", život, opus i društveni kontekst u doba Ivane Brlić-Mažuranić i slično.
 
Uz međunarodnu konferenciju, cjelogodišnji program događanja predviđa raznolike kulturne i znanstvene aktivnosti poput stručnog skupa za učitelje, te niza popratnih aktivnosti kao što su književne i likovne radionice i natječaji, intenzivnija obrada djela Ivane Brlić-Mažuranić u školama i slično.
 
Diljem Hrvatske bit će organizirane izložbe, među kojima "Kao Hlapić i Gita: siročad u Hrvatskoj na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće", ostvarena u partnerstvu s Hrvatskim školskim muzejom, "Riječke vedute Ivane Brlić Mažuranić", "Moj Hlapić" ili izložba izdvojenog fonda "Djelo Ivane Brlić-Mažuranić" koje je partner Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.
 
U sklopu manifestacije održat će se i proslava rođendana Ivane Brlić-Mažuranić u partnerstvu s Hrvatskim centrom za dječju knjigu, Knjižnicama grada Zagreba, te Hrvatskim savezom za esperanto.
 
U planu je i projekt "Stari obrti" koji će uključiti dječje vrtiće diljem Hrvatske, predstavljanje monografije o prijevodima tog romana "Hlapić u bijelome svijetu" urednice Smiljane Narančić Kovač; u auli Gradske knjižnice grada Zagreba bit će postavljena izložba izdanja "Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića" iz zbirke Hrvatskog centra za dječju dječju knjigu koja će uključivati tiskane postere i knjige, u Rijeci će biti upriličena izložba "Hlapićeva baština" svih izdanja romana prikupljenih tijekom akcije "Tražimo najstarijeg Hlapića u Rijeci" i slično.
 
Organizatori kao još jedan vrhunac obilježavanja najavljuju 13. listopada, datum koji se smatra Hlapićevim rođendanom jer je na taj dan 1912. Ivana Brlić-Mažuranić dovršila roman o dječaku Hlapiću "malenom kao lakat i veselom kao ptica". Roman je postao najobjavljivaniji hrvatski dječji roman koji je, među ostalim, preveden i na bengalski, hindi, kineski, vijetnamski, japanski i perzijski jezik a u nešto dorađenom obliku prenesen je i na mali ekran kao animirani film. (Hina)