Preskočite na glavni sadržaj

Natječaj Matz 2013

Hrvatsko društvo skladatelja raspisuje Natječaj za stimulaciju stvaralaštva mladih skladatelja iz sredstava fonda Rudolf i Margita Matz. Natječajem podupire školovanje, profesionalni razvoj i umjetnička postignuća mladih skladatelja svih glazbenih izraza, koji na dan 31. prosinca 2012. nisu stariji od 30 godina. Rok prijave je 28. siječanj.
prijava: 28.01.2013
url: http://www.hds.hr
Temeljem želje izražene u oporuci i rješenja o nasljeđivanju, Hrvatsko društvo skladatelja raspolaže sredstvima od tantijema skladatelja Rudolfa Matza i supruge, pijanistice Margite Matz. Predsjedništvo HDS-a donijelo je 6. listopada 2009. odluku da se prikupljena sredstva utroše u obliku stimulacija, nagrada i stipendija za mlade skladatelje.

Cilj Natječaja je poduprijeti i promovirati glazbeno stvaralaštvo najmlađe generacije, odnosno pomoći mladim autorima u odabiru poziva profesionalnog skladatelja. Maksimalan iznos sredstava koja će se dodijeliti ovim Natječajem iznosi 60.000 kuna. Iznos pojedinačne stimulacije, odnosno stipendije, način i rokovi isplate bit će određeni individualno temeljem potreba, kvalitete, radnog i poreznog statusa dobitnika stimulacije.

Na natječaj se mogu prijaviti učenici, studenti i diplomirani skladatelji, kao i ostali mladi autori koji se bave skladanjem i koji žele postati profesionalni glazbenici. Ne mogu se prijaviti dobitnici stipendije iz prethodnih godina. Natječaju se prilažu:
- životopis s težištem na vlastitom glazbenom iskustvu;
- popis cjelokupnog autorskog opusa s naznakama o godini nastanka i trajanju;
- skladbe (notni zapisi, snimke, demo snimke i ostalo);
- najmanje jedna preporuka učitelja, mentora ili profesionalnog skladatelja, člana HDS-a, koji poznaje kandidata i njegov rad;
- medijski osvrti, kritike, potvrde o izvedbama ili snimanjima autorskih radova i slično;
- tekst zamolbe koji uključuje: viziju vlastitog razvoja, prijedlog projekata kojima bi se kandidat bavio u periodu trajanja stimulacije, obrazloženje vlastitog imovinskog stanja i važnost ove stimulacije za daljnji razvoj.

Svi materijali čuvat će se najdulje 15 dana nakon objave rezultata. Prilikom odlučivanja o stimulaciji vodit će se računa o stilskoj raznolikosti glazbenih izraza kandidata, o imovinskom stanju, odnosno o važnosti sredstava stimulacije za njihov daljnji razvoj, rad i karijeru.

HDS pridržava pravo da ne dodijeli maksimalan predviđeni iznos stimulacija. Dobitnici stimulacija pristaju na sudjelovanje u medijskoj promociji prema traženju HDS-a, a svoja autorska prava također moraju zaštititi kroz sustav kolektivne zaštite.

Odluku o dobitnicima stimulacija donijet će Predsjedništvo HDS-a na prijedlog Stručnog povjerenstva sastavljenog od istaknutih skladatelja i drugih stručnjaka najkasnije do 11. veljače 2013. godine, o čemu će se pismenim putem obavijestiti sudionici Natječaja i javnost putem objava u dnevnom tisku i na Internetu.

Natjecatelji su dužni podnijeti svu dokumentaciju HDS-u zaključno s 28. siječnjem 2013. godine, s naznakom 'Za fond Matz' na urudžbeni zapisnik ili poštom na adresu:
Hrvatsko društvo skladatelja
Berislavićeva 9
10 000 Zagreb