obavijest

Dodijeljene nagrade Think Space ciklusa


mjesto: Zagreb

Dodjelom nagrada i izložbom najboljih projekata u subotu, 19. studenog, u zagrebačkoj galeriji Lauba, obilježen je vrhunac prvog ciklusa međunarodnih natječaja Think Space/Misli prostor u organizaciji Društva arhitekata Zagreb.

Riječ je o rezultatima četiriju međunarodnih konceptualnih arhitektonskih natječaja namijenjenih propitivanju uloge arhitekture u svijetu, kojima je ove godine zajednička tema bila granice.

Specifičnost natječaja je da su u potpunosti provedeni putem interneta, s ciljem poticanja dijaloga između svjetski poznatih i priznatih autora i velikog broja arhitekata, studenata arhitekture, te između stručnjaka i studenata drugih disciplina kao što su dizajn, krajobrazna arhitektura, humanističke znanosti i umjetnost općenito.

U Laubi su predstavljeni prvonagrađeni radovi svih četiriju natječajnih ciklusa koji su se na razne načine bavili temom prostora - Urbane granice, Geopolitičke granice, Ekološke granice, te Moralne granice. U njima je od sudionika traženo da kroz različite pristupe temi granica promisle o ulozi arhitekture u modernom društvu.

Tako je primjerice prvonagrađeni prvog natječaja 'Urbane granice' Jesse Foster Honsa s koautorom Gregoryjem Johnom Mahoneyjem u radu 'Demotown: A Retroactive Arcology for Detroit' o tradicionalnim idejama jedne od temeljnih granica tlocrta, promišljao pokušajem otkrivanja 'unutarnje inteligencije' poslovnog središta Detroita.

Konstantinos Papadimitrakopoulos je predstavio promišljanje o novim globalnim granicama kroz kritičko promatranje graničnih regija kao laboratorija novih modela suživota. U svojem radu 'Border Archipelagos Of the Narrow Passages' zadanoj je temi prišao fokusiranjem na uske prolaze u mreži otoka između Europe i Afrike, pristupajući im kao 'umjetničkim posrednicima' novih granica Europe.

U natječaju 'Ekološke granice' izbornik Francois Roche pozvao je sudionike da radikalno istraže postojeći odnos između ljudi i sagrađenog okoliša uspostavljajući nove arhitektonske protokole suživota.

Sudionici natječaja 'Moralne granice' pokušali su odgovoriti na zadani izazov nadilaženja dokazano neoperativnih stereotipa, utvrđenih obrazaca i tipologija, s ciljem sintetiziranja vlastite ostvarive utopije, uz interpretaciju moralnosti kao operativne pozicije.
 
Nagrade su pobjednicima uručene na svečanoj večeri organiziranoj u sklopu Thinks Space Nekonferencije, završnog skupa koji se od 18. do 20. studenoga održavao u Laubi, a predstavlja konačno događanje i vrhunac Think Space programa koji je DAZ osmislio i pokrenuo u prosincu 2010. Uz posebne metalne plakete i novčane nagrade, dobili su i godišnju pretplatu na hrvatski arhitektonski časopis 'Oris'.

Nekonferencija je privukla oko 140 sudionika, uglavnom arhitekata iz čitavog svijeta. Osim autora nagrađenih radova, odazvala su joj se i neka svjetski priznata imena, kao što je gošća kustosica Eva Franch, te poznati francuski arhitekt Francois Roche. 'To pokazuje kakva je vrijednost ovog skupa', kazao je hrvatski arhitekt i jedan od organizatora Hrvoje Njirić, napomenuvši ipak da je odaziv hrvatskih arhitekata bio 'razočaravajuće mali'.

Think Space program izazvao je znatan interes u svjetskoj arhitektonskoj zajednici, privukavši u godini dana više od 537 sudionika, te 159 pristiglih projekata koje je potpisalo 287 autora i koautora iz 65 zemalja.
(Hina)

(M.K., 21.11.2011)