Preskočite na glavni sadržaj

Akcija: GKR traži najstarijeg Hlapića u Rijeci

Početkom lipnja 2013. navršit će se sto godina od prvog objavljivanja Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića povodom čega je u organizaciji Hrvatske udruge istraživača dječje književnosti pokrenuta nacionalna proslava Hlapićevog rođendana pod nazivom Hlapić 2013. Proslavi se kao partner pridružila i Gradska knjižnica Rijeka koja je uz pomoć korisnika i građana prikladno krenula u potragu za najstarijim Hlapićem u gradu...
vrijeme: 07.01.2013.
mjesto: Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, Dječji odjel Stribor, Trg 128. brigade HV 6
url: http://www.gkri.hr/


Svi su stoga pozvani da zavire na svoje tavane, police, pod krevete, u ormare, podrume (…),  pronađu svoje izdanje Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića te ga do 31.03. 2013. donesu u Dječji odjel Stribor, gdje će u travanjskom Tjednu dobre dječje knjige postati dijelom jedinstvene izložbe Hlapićeva baština! Svi primjerci knjiga građana po završetku izložbe bit će vraćeni vlasnicima.
 
Čudnovate zgode šegrta Hlapića od same premijerne objave privlačile su pažnju i divljenje suvremenika. Antun Gustav Matoš o Hlapiću je rekao da “svakidašnji taj svijet (je) čudnovat i bajan, jer ga ne gledamo i ne osjećamo svojim, već djetinjim očima i dušom djeteta“ zaključivši „nemam riječi za pohvalu te deliciozne fabule“. Činjenica takve Hlapićeve kvalitete Ivani Brlić Mažuranić donijela je i ulazak u krug kandidata za Nobelovu nagradu. Ne čudi stoga što su Čudnovate zgode šegrta Hlapića doživjele i niz dramatizacija i izvođenja u kazalištima lutaka i drugim pozornicama, a 1997. snimljen je istoimeni dugometražni crtani film koji je ostao jedan od najuspješnijih uradaka hrvatske animacije uopće iako je sam lik Hlapića neobično prikazan kao miš! Godine 2012. počinje snimanje igranog „bajkovitog filma ceste“  Šegrt Hlapić“ čija će premijera također biti dio slavlja 100. rođendana. Jedan od vrhunaca proslave uslijedit će u Slavonskom Brodu od 18. do 20. travnja 2013. na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji Od čudnovatog do čudesnog: sto godina Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića koju zajednički organiziraju Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti, kao glavni nositelj, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Društvo hrvatskih književnika, Grad Slavonski Brod i slavonskobrodski Ogranak Matice hrvatske.           
Sve su to razlozi zbog kojih će Čudnovate zgode šegrta Hlapića i novim generacijama ostati izvorište optimizma i inspiracije za požrtvovnom hrabrošću, poštenjem i marljivošću. (GKR)