Preskočite na glavni sadržaj

Strgane izvedbe: Vrijeme i (ne)ispunjenje

BADco. poziva sve zainteresirane da se prijave za sudjelovanje na međunarodnom simpoziju 'Strgane izvedbe: Vrijeme i (ne)ispunjenje', koji se održava od 21. do 23. ožujka u Zagrebu. Simpozij i prateći umjetnički program uključivat će, među ostalim, priloge umjetnika i stručnjaka poput Seana Cubitta, Benjamina Noysa, Francka Leibovicija, Saške Rakef, BADco. itd. Prijedlozi izlaganja primaju se do 10. veljače.
vrijeme: 21.03.2013.
prijava: 10.02.2013
mjesto: Zagreb
url: http://badco.hr
Simpozij i njegova tema nastavak su umjetničkog interesa BADco. za razmatranjem poveznica izvedbe i vremena. Naše istraživanje vezano je za kritičko promišljanje različitih struktura vremena kako u kontekstu kapitalističke ekonomske proizvodnje, u radu s tehnologijama na sceni, tako i u radu plesa kao stare tehnologije. Prije svega, upućeno je na ispitivanje praksivremenske neprimjerenosti i namjernog ispadanja iz koraka sa zahtjevima brzog razvoja i fleksibilnosti kakve nameće današnja kreativna ekonomija, a koje rezultiraju strganim funkcioniranjem izvedbe i njenom funkcionalnom transformacijom.

Simpozij je dio međunarodnog projekta 'TIMeSCAPES – Slike i izvedbe vremena u kasnom kapitalizmu'. 'TIMeSCAPES' je višegodišnje umjetničko istraživanje i produkcijska platforma šestoro organizacija: BADco. (HR), Maska (SI), Walking Theory (RS), Science Communications Research (A), Film-protufilm (HR) i Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu (HR). Projekt povezuje četiri organizacije čija je međunarodno priznata umjetnička i kulturna praksa ukorijenjena u istraživanju, izdavaštvu i teoriji s jednom znanstveno orijentiranom organizacijom koja razvija metodologije umjetničkog istraživanja i jednom visokoškolskom umjetničkom ustanovom. Projekt ima cilj istraživati i umjetnički se baviti temom vremena koja se proteže kroz ekonomiju, društvo i umjetnost: strukturama radnog vremena u različitim ekonomskim kontekstima; iskustvom vremena u tehnologijama; izvedbenim dramaturgijama vremena itd. Istovremeno projekt se metodološki bavi problemom od akutnog značaja za kulturne i akademske kontekste diljem Europe: kakvi bi trebali biti modeli i institucije umjetničkog istraživanja s obzirom na ograničenja vremena, novca i mobilnosti s kojima se umjetnici susreću.

Tko se može prijaviti: ukoliko ste znanstvenik ili praktičar u području izvedbe, medija i tehnologija, ukoliko radite u ili između polja izvedbenih umjetnosti, vizualne kulture, filma, interaktivnih tehnologija, tehnološke izvedbe, arhitekture, neuroznanosti i sl. pozivamo Vas da predstavite svoj istraživački interes u obliku prezentacije i/ili rasprave na simpoziju 'Strgane izvedbe: Vrijeme i (ne)ispunjenje'.

'Strgane izvedbe: Vrijeme i (ne)ispunjenje' uzima kao polazište za istraživanje konvergencija između vremenskih struktura, slika vremena i proizvodnje oblika života. Simpozij će okupiti niz stručnjaka i umjetnika u razmjeni mišljenja o kritičkom pristupu načinima na koje vrijeme uvjetuje rad, afekte i vrijednosti te kako se to odražava u izvedbenim i medijskim umjetnostima. Uvođenje novih oblika rada i organizacije radnog vremena vodi u potragu za ravnotežom među različitim formama društvenog vremena. 'Nedostatak vremena' time postaje ne samo važna tema iz društvene i biološke perspektive, nego i dramaturški i izvedbeni problem. U dvadesetom stoljeću izvedba se razvijala u korespondenciji s principima fordizma – neprestano kretanje, brzina, oscilacija između reda i kaosa, reguliranog i slučajnog.

Suvremena izvedba, prije svega ples, u posljednje dvije dekade odražava duboke promjene postfordističkih načina proizvodnje (kognitivna i afektivna virtuoznost, višeslojna temporalnost, neposrednost, suradnički procesi, otvorenost djela itd.) Shodno tome, različiti koreografski procesi ne mogu se samo shvaćati kao umjetničke prakse, nego i kao širi društveni procesi raspoređivanja tijela u vremenu i prostoru. Istovremeno općeprisutno dokidanje razlika između filma, televizije i kompjutora te urušavanje različitosti među njima odgovarajućim vremenskim iskustvima kroz tehnologije rada, putovanja, komunikacije i gledanja rezultiraju novim ideologijama brzine i sažimanja koje otvaraju mogućnosti promišljanja izlagačke sporosti i strategije rekapitulacije u izvedbi.

Teme koje želimo otvoriti su:
- slika, dovršenost i transformacija;
- auratičnost vremena i prekidi vremenskih tijekova;
- odgađanje i vremenska normativnost;
- despotizam vremena i proizvodnja negativiteta;
- vrijeme, sat i prikupljanje informacija;
- tehnologije i nedovršenost;
- performanse strganih alatki;
- magija i (ne)dovršenost;
- temporalnost slike;
- 'nevremenski' načini postojanja.

Prijaviti se mogu prilozi različitih formata uključujući pisane studije, kratke prezentacije, demonstracije i sudjelovanja u raspravi u trajanju do 20 minuta. Radni jezik simpozija je engleski. Ukoliko želite sudjelovati u simpoziju, potrebno je poslati kratku bilješku koja iskazuje tematski interes kandidata, teme za raspravu, format itd. kao i kratki opis rada i djelovanja. Sudionicima koji dolaze izvan Zagreba ne mogu se pokriti troškovi, ali se im se može pomoći u nalaženju smještaja po pristupačnim cijenama.

Svi prijedlozi trebaju biti poslani najkasnije do 10. veljače 2013. na adresu badco@badco.hr