Preskočite na glavni sadržaj

2013. izlazi peti svezak edicije 'Hrvatska i Europa'

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) u 2013. godini, pripremit će i objaviti peti svezak edicije 'Hrvatska i Europa, XX. Stoljeće', kojim će biti obuhvaćeno razdoblje od 1918. do današnjih dana, najavio je glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan na godišnjoj skupštini gdje je sažeo planove Akademije za iduću godine u kojoj su za znanstvenu i kulturnu ustanovu planirana ista financijska sredstva kao i za 2012.
mjesto: Zagreb
url: http://info.hazu.hr
Akademik Rudan upozorio je da financijskim planom primitaka i izdataka u 2013. predviđenih 69 milijuna i 380 tisuća kuna neće biti ni izdaleka dostatno za željenu nakladničku i izložbenu djelatnost te druge djelatnosti te će, ustvrdio je, Akademija morati uložiti dodatan napor da za te aktivnosti namakne potreban novac od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), grada Zagreba i ostalih hrvatskih gradova u kojima se nalaze ustanove HAZU te od ostalih donatora i sponzora.

Svjesni poteškoća akademici su ipak jednodušno podržali Planove rada HAZU za 2013. te prijedloge izmjena i dopuna Financijskoga plana za ovu i za iduću godinu.

Bez glasa protiv ili suzdržanoga glasa podržali su i osnivanje Znanstvenoga vijeća za antropologijska istraživanja Akademije, promjenu sjedišta Antropološkoga centra HAZU iz Dubrovnika u Zagreb, kao i izmjenu naziva Kabineta za istraživanje i standardizaciju imunoloških supstancija u novi naziv Zavod za imunologiju i genetiku tumora.

Jednodušno su podržali i osnivanje Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Koprivničko-križevačkoj županiji koji je, istaknuo je akademik Rudan, izrazito pozitivan primjer odnosa te županije koja je za spomenuti zavod osigurala ne samo prostor već i financijska sredstva za njezino djelovanje.

Kao jedan od najvećih uspjeha HAZU u ovoj godini na izmaku akademik Kusić spomenuo je sudjelovanje Akademije u izradi Smjernica za izradu strategije odgoja, obrazovanja, znanosti i tehnologije na čemu su radili zajedno s predstavnicima MZOS-a, akademske zajednice i drugih ustanova.

U opsežnu kronološkom prikazu aktivnosti Akademije spomenuo je, među ostalim, kako je Akademija u srpnju ove godine osnovala Nagradu Nikola Tesla koja će se prvi put dodijeliti 2013. te izjavu Akademije u povodu oslobađanja hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača za koju, rekao je, nije siguran kako je medijski popraćena.

Akademik Kusić i nazočni akademici zahvalili su dosadašnjem tajniku Slobodanu Kašteli, koji se povukao s te dužnosti, na predanom i uspješnom dugogodišnjem radu na dobrobit Akademije. Dužnost tajnika HAZU sada obnaša pravnica Marina Štancl.
(Hina)