Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljena naklada Hrvatskoga državnog arhiva

Knjige, časopisi i nosači zvuka i filma u izdanju Hrvatskoga državnog arhiva tijekom 2012. godine, predstavljeni su 18. prosinca u Zagrebu.
vrijeme: 18.12.2012.
mjesto: Zagreb
url: http://www.arhiv.hr
O knjizi izabranih djela 'Fra Luka Vladimirović - neretvanski pregalac (1718.-1788.)' govorio je priređivač Jozo Marević ocijenivši kako je Vladimirović jedan od znamenitijih intelektualaca s juga Hrvatske. Dodao je kako je Vladimirović bio objektivan u opisu događaja te da su njegove zapise koristili i ugledni zapadni učenjaci.

Za knjigu Zorana Grijaka i Stjepana Ćosića 'Figure politike: Lujo Vojnović i Robert William Seton – Watson' ocijenjeno je kako su i Vojnović i Seton Watson bili pripadnici intelektualne elite, ali da nisu imali znatnije uloge u donošenju političkih odluka.

O 'Osobnom arhivskom fondu Vesne Parun: Analitički inventar' govorio je priređivač Marijan Bosnar podsjetivši na važnost ovoga fonda u proučavanju književnoga djela Vesne Parun.

Carmen Lhotka predstavila je 'Amaterske filmove' Oktavijana Miletića ocijenivši kako se na nosaču nalazi i njegov najbolji prijeratni kratkometražni film 'Šešir' (1937.).

Vladimir Magić je govorio o knjižici 'Metropolitanska knjižnica u Zagrebu: Vodič' podsjetivši kako se u Metropolitanskoj knjižnici nalaze rukopisi od 11. do 15. stoljeća, a mnogi među njima su ilustrirani i iluminirani. Tu je također i 250 inkunabula te knjige iz svih prvih tiskara u Europi.

Napomenuo je kako se u sklopu metropolitanske knjižnice nalazi i Valvazorova knjižnica s grafičkom zbirkom.

Magić je predstavio i 'Reč domovini od hasnovitosti pisanja vu domorodnom jeziku – reprint' Antuna Mihanovića podsjetivši na značenje ove pobudnice, koja, kako je rekao, ni danas nije ništa manje aktualna u našem odnosu prema hrvatskom jeziku.

Ante Nazor predstavio je knjigu 'Matična knjiga vjenčanih župe Jesenice 1736.-1830.' podsjetivši na treće hrvatsko pismo - ćirilicu, na kojoj je pisana ova poljička matična knjiga te dodao kako su to pismo u Poljicima zvali 'arvatskim pismom'.

Također su predstavljeni novi broje 'Arhivskoga vjesnika' (br. 55/2012.) i časopisa 'Fontes. Izvori za hrvatsku povijest' (br.18/2012.) u kojem je objavljen Registar Zadarskoga i Splitskog kaptola važan, kako je istaknuto, za proučavanje položaja bivšega hrvatskog plemstva u zadarskom zaleđu, ali i uopće za položaj hrvatskoga plemstva.
(Hina)