Preskočite na glavni sadržaj

Nagrada 'Mate Balota' Lilijani Domić

U petak, 14. prosinca, u memorijalnom muzeju, rodnoj kući Mije Mirkovića - Mate Balote u Raklju, Lilijani Domić, pjesnikinji, likovnoj kritičarki i esejistici iz Rijeke, dodijeljena je ovogodišnja Nagrada Mate Balota. Nagradu je osvojila za neobjavljenu zbirku soneta 'Arionova vrata'. U ocjenjivačkom sudu koji je odlučivao o nagradi bili su Armando Debeljuh, Milorad Stojević i Nada Galan.
vrijeme: 14.12.2012.
mjesto: EU
url: http://www.hnk.hr/
Karakter i okvirni smisao nagrade može se iščitati već iz prvih redaka pravilnika ovog natječaja koji se dodjeljuje  proznom ili pjesničkom tekstu na čakavštini, na istriotskom dijalektu, rukopisu na književnom ili nekom drugom jeziku, koji autentično izražava posebnosti istarskog podneblja ili se u publicističko - znanstvenom uratku bavi jezikom, vremenom i prostorom tradicijske čakavske kulture.

Na tvorenju Nela Načinović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice u Puli, u ime suorganizatora ovog Natječaja, osvrnula se na tri predhodna izdanja i realizirane knjige dobitnika ove Nagrade koje čine zanimljivu kolanu Susreta; Stablima pada sjena Antuna Milovana, Žluk besid Ivana Ivice Pilata i Tomislava Milohanića i Uozlji d.o.o. Nade Galant.

Žiri ovogodišnje Nagrade u sastavu; Milorad Stojević – predsjednik, teoretičar književnosti i književnik, Nada Galant – pjesnikinja i dobitnica Nagrade prošloga izdanja i Armando Debeljuh, predstavnik organizatora i urednik na sljedeći su način obrazložili svoju odluku: Lilijana Domić afirmirala se u hrvatskim kulturnim prostorima na više razina. Ona je pjesnikinja, prozaistkinja, likovna kritičarka i esejistica, a nisu joj strani ni tekstovi iz općeg kulturološkog i društvenog područja.

U proznom stvaralaštvu u kritici je posebice bila zapažena njezina knjiga Šest smrti Veronike Grabar, a s područja pjesničke djelatnosti objavila je više zapaženih zbirki pjesama. U njima ona propituje moć pjesničkog istraživanja na području jezika, ali i na području imaginativne kombinatorike koji se može izvući iz svijeta oko nas, ali i suočiti s njim kao stanovita vrst 'paralelnog slaloma'.

Najnovija nagrađena zbirka Arionova vrata nosi također sve te osobine, ali ovaj put novina u pjesništvu Lilijane Domić je konkretna opčinjenost djelom riječkog glazbenika Vinka Jelića, što ona ponajbolje komentira na kraju svoje zbirke. Iako naizgled klasična u odabiru forme, a to je sonet, autorica unutar nje na stanovit način provodi unutrašnje razbijanje opčinjenošću stavcima Jelićeve glazbe i, naročito, njenim okolišem, Rijekom i Kvarnerom. Soneti nisu novina u pjesničkom stvaralaštvu Domićeve, ali neki od ovih u nagrađenoj zbirci zacijelo mogu stati uz bok ponajboljih hrvatskih novovjekih soneta.

Nagrađena autorica se zahvalila na tom priznanju, koji smatra  prestižnim  jer je sačuvao kriterije koji potiču izvorno stvaralaštvo. Autorica je  pročitala nekoliko soneta koji na osebujan način skladaju štokavski, čakavski, Rijeku, Kvarner i Istru i zvuke ranobarokne glazbe.

Ovu manifestaciju, svirkom i govorenjem čakavskih stihova su začinili gosti Čakavskog Sabora žminjske katedre, pjesnikinje Nada Galant, Nevenka Erman, Stefani Križanac i Minje Mladice, a kao gosti su nastupali članovi KUD-a Mate Balota iz Raklja i mladi Petar Bolković koji je govorio stihove Mate Balote.