Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodna izložba 'Hrvatski pogled' u Galeriji Makek

U subotu, 15. prosinca, u 12,30 sati, u zagrebačkoj Galeriji Makek, otvara se međunarodna izložba 'Hrvatski pogled' na kojoj sudjeluje trideset i troje likovnih umjetnika iz 11 zemalja.
vrijeme: 15.12.2012. 12,30
mjesto: Zagreb; Galerija Makek, Trg kralja Tomislava 15
url: http://www.galerija-makek.com
Likovna kolonija Paradiso i galerija Makek-Paradiso bilježe ove godine trinaest ljeta uspješne organizatorske i izložbene djelatnosti apostrofirajući važnost umjetničkog djelovanja u predstavljanju i promociji vlastite zemlje. Art kolonija Paradiso pažljivo je i promišljeno osmišljen i umjetnički angažiran projekt koji podrazumijeva razmjenu radnih i egzistencijalnih iskustava domaćih i stranih likovnih umjetnika povezujući tako i paralelno predstavljajući hrvatsku i inozemnu recentnu likovnu produkciju s ciljem da interakcijom raznorodnih stilskih, ikonoloških i kulturoloških izričaja umjetničkoj sceni pridruži jednu širu dimenziju -  uključujući refleksije o iskustvima suvremene likovne umjetnosti hrvatskih, europskih i svjetskih umjetnika, ukazujući i na druge bitne segmente poput prezentacije u izložbenim prostorima ili mogućnosti njezine prezentacije kao neizostavnog dijela turističke ponude vlastite zemlje. A u razvoju i plasiranju umjetnosti važno je i njezino pozicioniranje u širem, međunarodnom kontekstu. Stoga se kolonija ne ograničava na hrvatsku likovnu produkciju, već susretima i djelovanjem europskih i svjetskih stvaralaca te izložbama kojima galerija Makek-Paradiso predstavlja radove nastale na koloniji diljem Europe.

Pa iako internacionalno orijentiran, ovaj umjetnički projekt obilježen je mjestom svog događanja, otokom i gradom Rabom, genius lociem koji svojim povijesno-arhitektonskim lokacijama, umjetničkim artefaktima, čarobnom ariom i geo-kulturnom pozicijom markira suvremeni kulturni kontekst i ovakvim umjetničkim događajem kakav je Likovna kolonija Paradiso. I ove godine djelujući kroz tri saziva upriličila je i tri izložbe, a korak dalje, kojim upoznaje širu javnost s nastalom produkcijom na Rabu, izložba je u galeriji Makek, u Zagrebu kojom se publici već tradicionalno predstavlja izbor radova, koncentrirajući se uvijek na novi segment ovog okupljanja kojemu je u bazi dostojna prezentacija hrvatske i europske umjetnosti kao namjera obogaćivanja kulturne i umjetničke ponude Hrvatske. Izložbe objedinjuju umjetnike različitog likovnog izraza koji su uvjetovani zajednički rad prihvatili kao izazov i priliku za interakcijama koje otvaraju mogućnosti propitivanja osobnih stvaralačkih dosega. Nastala djela ukazuju na kreativnost kojom umjetnici odgovaraju na postavljene uvjete rada, na djelovanje izvan vlastitog ateljea, djelovanje u zajedničkom prostoru..

Skupno izlaganje uvijek je zanimljiv projekt koji naglašava raznolikost pristupa likovnom oblikovanju koji nije određen kulturološkim, društveno-sociološkim ili religioznim razlikama, već osebujnim umjetničkim individualnostima, bogatstvom ikonoloških i morfoloških izričaja, novim „pogledima“ na stvarnost, društvo i umjetnost koji su karakteristika umjetničkog stvaranja. Umjetnici su ljudi koji drugačije gledaju na svijet. Njihova umjetnost ih povezuje čineći ih pripadnicima istog „izuzetnog roda“ u kojem nema osjećaja različitosti osim one stvaralačke.

Svoj jedinstveni 'pogled' uputilo je ove godine trideset i troje umjetnika iz jedanaest zemalja : Slovačke, Rusije, Bugarske, Makedonije, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije, Japana, Švedske i Hrvatske. Trideset i tri likovna ostvarenja predstavljena u Galeriji Makek ovog prosinca kao začudni, iskreni pogled na stvarnost koja nas okružuje. Naš fascinantan pogled na darovanu nam likovnu ljepotu. To je 'hrvatski pogled'. Vrijedi ga pogledati. Sanda Stanaćev Bajzek, kustosica izložbe