Preskočite na glavni sadržaj

Grupna izložba 'Odbiennale' u Osijeku

Do nedjelje,16. prosinca, od 13 do 20 sati, u Esseker centru u Osijeku, može se razgledati grupna izložbe 'Odbienanale', koja je nastala u organizaciji i produkciji projekta POPUP i rezultat je samoorganiziranja pretežno mlađe novonastale umjetničke scene.
vrijeme: 13.12.2012.
mjesto: Osijek; Esseker centar, Ribarska 4
url: http://popupos.blogspot.com
Postav ove izložbe čine radovi nekih umjetnika koji su odbijeni na natječaju za sudjelovanje na Slavonskom biennalu, zatim radovi umjetnika koji uopće nisu željeli pristupiti natječaju  te radovi umjetnika koji svojim djelovanjem zastupaju proširivanje ustaljenih okvira na kojima se temelji percepcija suvremene umjetnosti i koji svojim djelovanjem podržavaju i vjeruju u principe od kojih polazi izložba odbiennale.

Odbiennale nije zamišljen samo kao još jedna izložba radova, već kao protest, gesta protiv ustaljenosti, uljuljanosti u sigurnost i strah od (ne)uspjeha i odbijanja. Sudjelujući u ovoj odbijeničnoj izložbi umjetnici odbijaju površnost načina na koji kulturne manifestacije, ne samo u gradu već i na širem slavonskom prostoru, funkcioniraju u svoj svojoj stereotipnosti, promičući umjetničko-kulturnu politiku koja za sadašnjošću zaostaje barem jedno stoljeće. Čini se da kultura ni na koji način nije bitna za zajednicu jer su i sami radnici u kulturi zaspali, uljuljkani u sigurnost poznatoga, ne primjećujući da je ozračje u kojemu  funkcioniraju već odavno postalo predvidljivo i ustajalo.

S naslovom koji jasno iskazuje nezadovoljstvo takvim stanjem, izložba odbiennale protestira sa svima onima koji s nama dijele stav o kulturno umjetničkom životu zajednice i koji priželjkuju jednu biennalnu izložbu kao problemsko-konceptualno i sustavno promatranje tekuće umjetničke produkcije. Postalo je (pre)očito da je došlo vrijeme za buđenje, vrijeme da kulturne manifestacije prestanu stagnirati i nazadovati, da se probude, ubrzaju i  konačno uhvate korak s energijom vremena i prostora u kojemu jesmo.
Više pronađite na stranicama POPUP