Preskočite na glavni sadržaj

Ladislav Galeta: 'Preparirani pianino' i razgovor s umjetnikom

U povodu stote obljetnice rođenja Joha Cagea, danas, 12. prosinca, u 18 sati, u MSU, Ivan Ladislav Galeta održat će projekciju video dokumentacije svoga performansa 'Preparirani pianino', a nakon projekcije, s Ladislavom Galetom razgovarat će kustosica Radmila Iva Janković.
vrijeme: 12.12.2012. 18,00
mjesto: Zagreb; MSU, Avenija Dubrovnik 17
url: http://www.msu.hr
U cijelome svijetu ove se godine obilježava stota godišnjica rođenja glasovitog kompozitora, umjetnika, pisca i teoretičara Johna Cagea (1912-1992) koji je, i sam pronalazeći inspiraciju u metodama umjetnika, osobito Marcel Duchampa, snažno utjecao ne samo na glazbenike nego i umjetnike diljem svijeta. Među njima je bio i Ladislav Galeta koji je krajem sedamdesetih godina, u suradnji s pijanistom Fredom Došekom izveo performans posvećen Johnu Cageu.

Performans 'Preparirani pianino' koji evocira jedno od Cageovih najpoznatijih djela, prošle je godine ponovno izveden u sklopu Galetine retrospektivne izložbe 'Krajolik nulte točke' u Muzeju suvremene umjetnosti. U povodu obljetnice rođenja barda suvremene glazbe, Galetin 'Preparirani pianino' bit će ponovljen, sada u formi video zapisa, a o Cageovim stavovima koji su nemjerljivo utjecali na tijek umjetnosti primičući je sve bliže životu.