Preskočite na glavni sadržaj

Igor Taritaš & Lonac: Svakom Loncu poklopac

U četvrtak, 6. prosinc, u 21 sat, u Klubu Kino Grič, otvara se zložba Igora Taritaša & Lonca pod nazivom 'Svakom Loncu poklopac'. Za aArt Club Mix na otvorenju zaduženi su DJ Filippa Lippi & Đorđ-One, a izložba se može razgledati do 2. siječnja 2013.
vrijeme: 06.12.2012. 21,00
mjesto: Zagreb; Klub Kino Grič, Jurišićeva 6
Umjetnost, na sreću, put do promatrača danas nalazi na mnogo različitih načina. Vidimo je u galerijama i ateljeima ali i na ekranima, u stickovima ili po prirodi, kamufliranu u ispražnjenim prostorima, ili bačenu u lice prolaznika, na zidu ili cesti. Upravo su ispražnjeni prostori, zidovi i cesta ono što povezuje dvojicu prijatelja koji se u Art Kinu Grič predstavljaju zajedničkom izložbom.

Iako na prvi pogled različiti, jer Igor Taritaš slika na platnima i drugim fiksnim podlogama dok Lonac za izražavanje koristi gradske zidove, obojica ne bježe od mentalne eksplikacije što im sam prostor znači: Lonac tako u intervjuu objašnjava da kreira koristeći i energiju zida na kojem radi dok Igor slike objedinjuje nazivom Ljudi i prostor, dodajući da ga posebno intrigiraju mogućnosti izražavanja perspektive. Tako i nastaju njegove slike kao svojevrsni  'tuneli' -  šine nas odvoze u nedogled, hodnik odvodi do ovješenog lika koji propada u dubinu crne rupe, nadrealno ispražnjena odjeća, poput stvarne osobe, zaintrigirana je zbivanjem u dubini kadra.

Svjestan da pleše na rubu podsvjesnog, Igor se ne libi ni motiva stepenica, kao svojevrsne potrage i pokušaja uzdizanja (ili dubljeg spuštanja, k pravom ja), a slike izabrane za ovu izložbu potvrđuju ga kao tehnički potkovanog i duhovno osviještenog slikara koji bi brzo mogao pronaći posve autentičan likovni izraz. Loncu pak, obzirom na zadatosti 'ulične' umjetnosti, perspektivne iluzije nisu najvažnije, slika plošno ali bilo da radi na zidu, skateboard dasci ili drugoj podlozi, također ne bježi od opsesivnih motiva prilično osviještene osobne ikonografije. Dva tijela/kostura spojena jednom glavom, tj. lik koji naziva Pangea ili prikazi ribe, kao temeljni likovni 'karakter', motivi su kojima je oslikao novozagrebačke prostore, a u umanjenom formatu i nešto prerađenom obliku izlaže ih i u galerijskim prostorima.

Sada su te ribe uspješno zaplovile i ne-klasičnim izložbenim prostorom Art Kina Grič, koji  'stepeničastim', razlomljenim segmentima pruža i dodatnu dimenziju Igorovim slikama, pa ova dvostruka izložba najavljuje zanimljive likovne osobnosti od kojih ubuduće očekujemo nove perspektivne  izlete, po galerijama ili izvan njih, svejedno. Saša Pavković