Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje romana 'Dragi Olivere' Mirjane Mrkela u Rijeci

Nakon zadarskog predstavljanja, u ponedjeljak, 10. prosinca, u 12 sati, u Dječjem odjelu Stribor Gradske knjižnice Rijeka, gostovat će književnica Mirjana Mrkela koja će tom prilikom predstaviti dječji epistolarni roman sa socijalnom tematikom - Dragi Olivere.
vrijeme: 10.12.2012. u 12 sati
prijava: 01.10.2016
mjesto: Rijeka, Gradska knjižnica - Dječji odjel Stribor, Trg 128. brigade HV 6
url: http://www.gkri.hr/

Riječ je o djelu koje je nastalo povodom obilježavanja dvjestote obljetnice rođenja Charlesa Dickensa, a predstavit će ga recenzent Marinko Lazzarich, dječja književnica Ljubica Kolarić-Dumić i sama autorica Mirjana Mrkela.

Dragi Olivere je neobična crnohumorna dječja pripovijesti, prema nekima svojevrsna hrvatska inačica popularnoga Olivera Twista. Roman je posvećen Charlesu Dickensu u povodu 200. obljetnice njegova rođenja. Sastoji se od 90 pisama upućenih Oliveru Twistu od jednog nestašnog dječaka i jedne djevojčice čime je ispisana svojevrsna posveta problematici napuštene djece koju je velikan književnosti viktorijanskog doba, Charles Dickens, prozno razvio u svojem  antologijskom romanu Oliver Twist.
 
Marinko Lazzarich, autor recenzije utvrđuje da se tu ne radi o ”pesimističnoj lamentaciji nad bespućima hrvatske zbilje, već optimističkoj priči koja budi vjeru u čovjeka i u obitelj” te zaključuje: ”suvremeni Oliver Twist svojim etičkim i estetskim svjetonazorskim karakteristikama zavređuje da se nađe u djetetovim rukama”.

Mirjana Mrkela rođena je u Beogradu 1955., a od gimnazijskih dana živi u Zadru. Bila je učiteljica u nekoliko sela, te u Zadru. Studirala je kroatistiku i od rane mladosti pisala poeziju. Nakon što je oslijepila i bila umirovljena, intenzivno se posvetila književnosti. U početku je pisala samo za djecu, ali su je osobito ohrabrile pozitivne ocjene njenih putopisa, koji su pod zajedničkim naslovom “Putovanje naslijepo” objavljivani u časopisu Riječ slijepih. Tako se, kako sama često priznaje, našla u rijeci književnoga stvaranja, bez kojega bi joj sada život bio nezamisliv. Tekstovi su joj objavljivani u svim relevantnim dječjim časopisima, a desetak ih je i u čitankama. 2004. imala je autorsku večer na Međunarodnom festivalu djeteta u Šibeniku, a 2012. na Hrvatskome radiju objavljena je njena prva radio-igra “Kornjača bundašica”.