Preskočite na glavni sadržaj

'Baršunasti terorist' Petera Kerekeša sniman u Hrvatskoj

Peter Kerekeš, cijenjeni slovački dokumentarist, u Hrvatskoj je nedavno završio snimanje svog najnovijeg filma 'Baršunasti terorist' (Velvet Terrorist), koji nudi nešto drugačiji pogled na povijest, a govori o tri čovjeka koji su s različitim uspjehom nastojali sruštiti komunistički režim u Čehoslovačkoj.
vrijeme: 03.12.2012.
url: http://www.havc.hr

Vođen idejom da ono što jedan politički sustav obilježava kao terorizam, drugi će označiti opravdanim, film prati i kako se diskurz o terorizmu mijenja s obzirom na politički kontekst. 'Baršunasti terorist' je slovačko-češko-hrvatska koprodukcija, čiji je češki koproducent Filip Remunda (ko-autor nagrađivanog dokumentarca 'Češki san /Ceský sen', 2004.), a hrvatski Siniša Juričić iz Nukleus filma, producent višestruko nagrađivanih 'Posljednjih ambulantnih kola Sofije'. Baš kao i prethodni Juričićev film, i 'Baršunasti terorist' sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Trailer filma pogledajte ovdje.

Peter Kerekeš slovački je dokumentarist koji je pod lupu filmske i festivalske javnosti došao 'Kuhanjem povijesti' (Ako sa varia dejiny, 2009.), dugometražnim dokumentarnim filmom o njemačkim, ruskim, francuskim, jugoslavenskim i ostalim vojnim kuharima za vrijeme Drugog svjetskog rata, koji su zahvaljujući svome umijeću pomogli u kuhanju povijesti. 'Kuhanje povijesti' osvojilo je niz nagrada na renomiranim svjetskim festivalima, uključujući i Nagradu FIPRESCI na DOK Leipzigu i Posebnu nagradu žirija na Hot Docsu u Kanadi, a bio je nominiran i za nagradu Europske filmske akademije za najbolji dokumentarni film.

Intervju s Peterom Kerekešem pročitajte ovdje.