Preskočite na glavni sadržaj

Zbor HRT-a uz 30. obljetnicu smrti Jakova Gotovca

U sklopu ciklusa Sfumato plus, u utorak, 27. studenoga, u 20 sati, u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, održat će se koncert uz 30. obljetnicu smrti Jakova Gotovca, na kojem sudjeluju Zbor i članovi Simfonijskog orkestra HRT-a, uz maestra Tončija Bilića. Izravni prijenos koncerta moći će se pratiti na Trećem programu Hrvatskog radija.
vrijeme: 27.11.2012. u 20 sati
mjesto: Zagreb, HGZ, Gundulićeva 6
url: http://www.hrt.hr/glazba

Program:

• Jakov Gotovac: Koleda, op. 11
• Alfred Schnittke: Rekvijem iz scenske glazbe „Don Carlos“ Friedricha Schillera za soliste, zbor i instrumentalni ansambl
 
Kao skladatelj nacionalnog smjera Jakov Gotovac (1895. - 1982.) nerijetko je u svojim djelima posezao za narodnim tekstovima te elementima glazbenog folklora kako bi dočarao sadržaje, ozračje i neposrednost narodnog života.
 
„Držim da taj narodni izraz, koji se pojavljuje u mojoj glazbi, biološki, iskonski nosim u sebi“, zapisao je. Koleda, narodni obred u pet dijelova za muški zbor i mali instrumentalni sastav, skladba je u kojoj je oživio drevni slavenski običaj obrednog čestitanja – koledanja – oko Božića i Nove godine. Djelo koje je nekadašnji šef-dirigent Zbora HRT-a Igor Kuljerić po značaju, za našu glazbu, usporedio sa Svadbom Igora Stravinskog, smatra se ujedno jednim od prvih Gotovčevih remek-djela, i stoga idealnim izborom za obilježavanje 30. godišnjice njegove smrti.
 
Na prigodu se nastavlja Rekvijem ruskog skladatelja Alfreda Schnittkea (1934. - 1998.) koji unatoč stilskim i formalnim poveznicama s katoličkom liturgijskom glazbom pokazuje i duboku ukorijenjenost u tradiciji ruskog zborskog pjevanja. Dovršen 1975., Rekvijem, prema autorovim riječima, utjelovljuje „rastuću želju za ekspresijom koja mu daje karakter snažne ispovijedi“.
 
Ulaznice po cijeni od 40 kn kupuju se blagajni Hrvatskog glazbenog zavoda. (HRT)