Preskočite na glavni sadržaj

Everyday Innovators – novo izdanje IETM-a

IETM – međunarodna mreža za suvremenu izvedbenu umjetnost, objavila je novu publikaciju 'Everyday Innovators', koja predstavlja inovativne radne prakse u kulturnom sektoru Europe. Knjiga je dostupna za besplatno preuzimanje.
url: http://ietm.org/everyday_innovators
Cilj publikacije je predstaviti praktične primjere inovativnih praksi radnih organizacija u kulturnom sektoru Europe. Publikacija se bazira na konkretnim studijama slučaja kako bi stručnjacima na polju kulture osigurala nove elemente razmišljanja i djelovanja te potencijalno doprinijela pozitivnoj promjeni radnih navika.

2010. godine IETM je pokrenuo novi trogodišnji plan za razdoblje 2011. – 2013., koji polazi od inputa, komentara i izvještaja njegovih članica tijekom IETM sastanaka, savjetovanja s Vijećem IETM-a te promišljanja o budućim vizijama.

U navedenom kontekstu IETM planirao je seriju malih publikacija s ciljem fiksiranja pažnje na umjetničku praksu kroz perspektivu stručnjaka iz područja sociologije, politologije ili ekonomije, a ne kroz perspektivu umjetnosti što je uobičajena praksa.

'Rad' je logično polazište, posebno sa gledišta dominantnog diskursa koji financijski profit (ili 'štednju') pozicionira iznad dobrobiti radnika. Kad je novca malo, može li kreativnost našeg sektora pokazati dobre radne prakse povezujući učinkovitost sa solidarnošću? Kako se često citirane vrijednosti umjetnosti poput intelektualne znatiželje, timskog rada, velikodušnosti… mogu prevesti na radno mjesto? Naši umjetnički projekti nastoje inspirirati javnost na razmišljanje o životu; da li naše radne prakse čine isto za osobe s kojima svakodnevno rade? Kako starija generacija razmjenjuje znanje s mlađom, istovremeno štiteći obostrane vrijednosti?

Ovo je inspirativni izvještaj o načinima kako naš sektor može imati koristi od svojih ljudskih resursa na misaon i kreativni način.

Everyday Innovators PDF