Preskočite na glavni sadržaj

Vanesa Begić: Suvremena književnost za djecu u Istri

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula predstavljena je knjiga Vanese Begić "Suvremena književnost za djecu u Istri". O knjizi su govorili dr. sc. Rita Scotti Jurić, Daniel Načinović i autorica.
vrijeme: 21.11.2012.
mjesto: Pula

O knjizi koja je antologijski i kritički presjek književnosti za najmlađe istarskih autora govorili su, osim autorice, Rita Scotti Jurić i Daniel Načinović. On je za uvod pročitao svoju pjesmu "Moj tata brodograditelj" i čestitao autorici na porinuću njene knjige.
 
- Naslov ove knjige odgovara na pitanje postoji li dječja književnost Istre, tko ju piše te tko ju objavljuje. Knjiga sadrži pregledan uvod o književnosti za djecu na ovim prostorima i njenim autorima, kazao je Načinović.
 
Rita Scotti Jurić je kazala da konačno imamo ono što je završni trud dugotrajnog i mukotrpnog rada. Ona je citirala autoricu koja u svojoj knjizi kaže da knjige za djecu "imaju čudesnu moć - pred dječjim očima stvaraju život". Autorica je zahvalila svim prisutnima, a posebno autorima koji su sakupljeni u antologiji i koji su bili prisutni na promociji za koju se tražilo mjesto više.
 
- Iako ima puno knjiga o književnosti za djecu na nacionalnoj, ne postoji knjiga koja to obuhvaća na regionalnoj razini. Postoje i brojni autori koji pišu za djecu i koji u ovu knjigu nisu uvršteni, no ova knjiga želi biti samo prvi korak u predstavljanju opširne panorame književnosti namijenjene najmlađima, kazala je Begić i zahvalila se svima koji su joj pomogli u radu na ovom vrijednom antologijskom dijelu za kojeg su predstavljači kazali da se nadaju da je samo prvi u nizu.

Iz uvoda knjige: "Dječja književnost, koliko se god o njoj govorilo i pisalo, još uvijek je ipak donekle zapostavljeni žanr, o kojemu se s teorijskoga i metodološkog gledišta ne raspravlja onoliko koliko bi trebalo. Ta činjenica vrijedi i za dječju književnost u Istri - produkciju na hrvatskom i na talijanskom jeziku, unatoč tomu što na ovome području djeluje nekolicina plodnih autora. Dok na nacionalnom planu ipak postoji nekoliko značajnih djela koja se bave problematikom literature za djecu, u Istri je ta komponenta gotovo posve zanemarena."

(Glas Istre / www.gkc-pula.hr)