Preskočite na glavni sadržaj

'Nikola Šubić Zrinjski' - glazbena premijera u osječkom HNK-u

'Nikola Šubić Zrinjski' - glazbena premijera u osječkom HNK-u
Povijesna opera 'Nikola Šubić Zrinjski' Ivana pl. Zajca, u režiji Nine Kleflin, prva je glazbena premijera osječkoga Hrvatskog narodnog kazališta u ovoj sezoni, a bit će izvedena 23. studenog, izvijestili su danas u Osijeku predstavnici kazališta.
vrijeme: 23.11.2012.
mjesto: Osijek, HNK, Županijska 9
url: http://www.hnk-osijek.hr

Intendant osječkog HNK-a Božidar Šnajder kazao je na konferenciji za novinare kako je predstava koncipirana tako da će se moći izvoditi na svim lokacijama, bilo gdje u Hrvatskoj i izvan nje, na otvorenom i zatvorenom prostoru. Želimo da predstava bude dostupna svima, i na svakom prostoru, tako da pravo na nacionalnu operu imaju i oni koji nemaju kazalište u svojoj sredini, poručio je Šnajder.

Redateljica Nina Kleflin kazala je kako je napravila pravu glazbenu dramu, u kojoj se više posvetila priči, nastojeći u libretu istaknuti nijanse vezane za odnose između likova.

Dirigent predstave Mladen Tutavac napomenuo je da je riječ o operi koja je ponos naše nacionalne glazbeno-scenske baštine te da je ovo treća postava 'Zrinjskog', na kojoj radi, od svoga dolaska u osječki HNK, 1993. godine.

U premijernoj će predstavi, uz ostale, nastupiti Dali Mor, Katalin Brunjai-Hihlik, Domagoj Dorotić, Valentina Fijačko, Damir Baković, Nenad Tudaković i Saša Čano.

Autor libreta je Hugo Badalić, scenograf je Osman Arslanagić, a koreograf Dinko Bogdanić. (Hina)