Preskočite na glavni sadržaj

Galerija Nova: Jučer sutra / završna diskusija

Danas, 21. studenog, u 18 sati, u Galeriji Nova, održava se završna diskusija projekta 'Jučer sutra', koja će problematizirati budući koncept zaštite ove spomeničke baštine kroz promišljanje njene sanacije i korištenja.
vrijeme: 21.11.2012. 18,00
mjesto: Zagreb; Galerija Nova, Teslina 7
Projekt 'Jučer sutra' otvoreno pitanje Spomenika na Petrovoj gori punktira kroz 'epizode' koje istovremeno sažimaju procese i šire ih kroz otvaranje raspravi. Nakon epizode 1, izložbe-akcije koja se odvila u prostoru Spomenika na Petrovoj gori u listopadu ove godine, u Galeriji Nova do subote možete pogledati epizodu 2 donosi dokumentaciju ovog događanja, u nastojanju da čitav proces obuhvati jednim pogledom i da ga u završnoj diskusiji otvori promišljanju daljnjih mogućnosti.
 
Refleksije će biti objedinjene u epizodi 3, tematu koji će 13. 12. 2012. biti objavljen uz dvotjednik Zarez.

Na završnoj diskusiji naglasak će se staviti na jačanje veze s kontekstom, na ispreplitanje uporabne i simboličke vrijednosti  spomenika, na interese lokalnih zajednica (na tragu emancipatorske uloge narodnooslobodilačkog pokreta pri uspostavi njihove samouprave) te na ulogu arhitekta u oživljavanju i obnovi spomenika NOB-a. U diskusiji će sudjelovati: Iva Marčetić (arhitektica, Zagreb, članica Pulske grupe, suradnica na projektu 'Jučer sutra'), Dafne Berc (arhitektica, Zagreb, Analog), autori/ce idejnih prijedloga i ostala zainteresirana publika uz moderaciju Vesne Vuković.
 
Autori/ce idejnih prijedloga: grupa ABS, Selma Banich, Veronika Bauer, astronomsko društvo Beskraj, Željko Blaće, Barbara Blasin, Marijan Crtalić, Lazo i Boris Čučković, Mirjana Dragosavljević, Siniša Ilić, Marko Kostanić, Ivan Latin, Kristina Leko, Andrej Mirčev, Snježana Pavičić, Marina Pavković, Renata Poljak, Boris Popović, kolektiv Re-orient (Niloufar Tajeri i Gal Kirn), Marko Sančanin, Milorad Stajčić, Bruna Tomšić, Željko Zorica.
 
Uz prijedloge izložba predstavlja i izbor dokumentacijskog materijala iz povijesti spomen-područja i iz prethodnih pokušaja njegove aktualizacije te dokumentacijski video 'Opasno je zadržavati se u krugu spomenika' autora Martina Beroša (KOME – Kolektiv za medijsku edukaciju) koji se prikazuje svaki dan u 19 sati.
Kako sa spomenika antifašističkoj borbi i revoluciji na Petrovoj gori nestaje oplata, nestaje i oplata ideološke pozicije te građevine. Okupljeni oko inicijative podnošenja prijedloga po pitanju budućnosti spomenika na Petrovoj gori, koristeći ga kao epistemološki okidač, desetak izlagača i diskusanata na lokaciji i u raspravi nakon predavanja Gala Kirna defetišizira spomenik i njegov politički, ekonomski i povijesni kontekst, kako bi u tom procesu razotkrilo dublja proturječja prošlih i sadašnjih uređenja.
 
Projekt se realizira u sklopu projekta WHWa 'Početi najbolje što se može (Kako govorimo o fašizmu?)' koji podržava program Kultura 2007-2013 Europske Unije.