Preskočite na glavni sadržaj

LP Duo - Volite li Johna Cagea?

MBZ i SC pozivaju na multumedijalni koncert LP Dua 'Volite li Johna Cagea?' u četvrtak, 22. studenoga, s početkom u 21 sat, u velikoj dvorani Teatra &TD. Na programu su: Three Dances (1945.) i A Book of Music (1944.).
vrijeme: 22.11.2012. u 21 sat
mjesto: Zagreb, Teatar &TD, Savska 25
url: http://www.sczg.unizg.hr/


LP Duo

Pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović zajedno nastupaju kao LP Duo od 2004. godine. Lončar i Pavlović završili su poslijediplomski studij na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu nakon čega su svoje školovanje nastavili na Hochschule für Musik und Theater Rostock u klasi profesorskog dvojca Hans-Petera i Volkera Stenzla. Kao solisti i kao duo dobitnici su više od 30 nagrada na međunarodnim natjecanjima, među kojima su i prva nagrada na 11. Međunarodnom natjecanju suvremene komorne glazbe u Krakovu, tri nagrade na International Piano Competition Rome u Italiji, te nastup u finalu jednog od najvećih svjetskih natjecanja pijanističkih dueta – Dranoff Miami Two Pianos Competition u Miamiju. Za svoj su rad nagrađeni i nagradom Bruno Frey Stiftung Landesakademie koja se najčešće dodjeljuje njemačkim državljanima, pa su Lončar i Pavlović među rijetkim inozemnim umjetnicima nagrađenim ovom nagradom. "Za najveću individualnost" nagrađeni su 2011. godine na Međunarodnom natjecanju klavirskih dua u Bialystoku (Poljska).
 
John Cage

Američki avangardni skladatelj, glazbeni teoretičar, pisac, pjesnik, filozof i prije svega veliki umjetnik 20. Stoljeća, John Cage(1912. - 1992.), je učio glazbu kod Arnolda Schönberga i Henryja Cowella, a od ranih 40ih blisko je surađivao s koreografom Merceom Cunninghamom. Začetnik nedeterminiranosti u glazbi, pionir elektroakustičke glazbe i nekonvencionalne upotrebe muzičkih instrumenata, Cage je zasigurno jedan od najutjecajnijih američkih skladatelja 20. stoljeća. Proučavajući indijsku filozofiju i zen budizam počeo je koristiti slučaj kao kompozicijsku metodu i utemeljio američku aleatoriku. Osim što je uvelike promijenio poimanje glazbe, zvuka i tišine, Cage je značajno utjecao i na percepciju odnosa skladatelj-izvođač-slušatelj.

Cijena ulaznice iznosi 50kn, za studente 25kn, a možete ih rezervirati na blagajni Teatra &TD (tel: 01/4593 510) radnim danom od 11 do 13h, te dva sata prije početka večernjeg programa.

(MBZ)