Preskočite na glavni sadržaj

Premijera komedije 'Figarov pir' u HNK Ivana pl. Zajca

Premijera komedije 'Figarov pir' u HNK Ivana pl. Zajca
U subotu, 17. studenoga, s počekom u 19,30 sati, u riječkom HNK Ivana pl. Zajca bit će izvedena komedija 'Figarov pir' Pierrea-Augustina Carona de Beaumarchaisa, prvi ovosezonski premijerni naslov ansambla Hrvatske drame. Režija je povjerena poznatom mađarskom redatelju međunarodne reputacije Robertu Alföldiju, koji potpisuje i scenografiju.
vrijeme: 17.11.2012. 19,30 h
mjesto: Rijeka, HNK Ivana pl. Zajca, Uljarska 1
url: http://www.hnk-zajc.hr

Dramaturginje su Magdalena Lupi Alvir i Edina Kenesei, kostimografinja Sandra Dekanić, a oblikovatelj svjetla Predrag Potočnjak. U predstavi glume redom riječki glumci Jasmin Mekić, Alen Liverić, Anastazija Balaž Lečić, Tanja Smoje, Davor Jureško, Olivera Baljak, Denis Brižić, Aleksandra Stojaković, Igor Kovač, Andreja Blagojević, Damir Orlić.

'Iza nas je izuzetno težak posao jer su sve prave velike komedije iznimno teške. Iziskuju posvemašnju preciznost bez mogućnosti pogreške, i najmanja pogreška mogla bi dovesti do urušavanja sustava. Riječ je o jednoj, rekao bih, vrlo precizno napravljenoj šali klauna, koja ima i svoju mračnu i bolnu stranu. A nadam se da će se naša komedija skladno kretati upravo između ta dva pola: klaunovske šale i mračnije strane. Vjerujem da će to biti predstava koja se moći svidjeti i voljeti jer je zabavna, a istodobno i vrlo kvalitetna', kazao je redatelj Robert Alföldi na konferenciji za novinare na kojoj je autorska i glumačka ekipa predstave najavila i predstavila svoj novi projekt.

Istom prigodom, Alföldi je naglasio kako se radi o predstavi koja će biti užitak koji će, s druge strane, publiku možda potaknuti i na razmišljanje o vlastitom životu. 'Nadam se da će i zbog ove predstave publika ponovno povjerovati u kazalište i u to kako im kazalište može pružiti jedinstven doživljaj', zaključio je Alföldi.

Dramaturginja Magdalena Lupi Alvir podsjetila je kako je 'Figarov pir' drugi dio Beaumarchaisove trilogije koju čine još 'Seviljski brijač' i 'Majka krivac', a koja donosi donosi čuveni lik Figara - živahnog, drskog i domišljatog sluge puno pametnijeg od svog gospodara, koji je ujedno i nositelj demokratskih ideja, a istodobno, po mnogim teoretičarima, i Beaumarchaisov alter ego. Zbog toga je, kako je kazala Lupi Alvir, ovo djelo aktualno i danas jer donosi priču o potrazi za jednostavnim, normalnim životom koji je danas teško postići. HNK Ivana pl. Zajca