Preskočite na glavni sadržaj

'Posljednji let Petra Ginza' otvara program JFF EDU-DOX u Dokukinu KIC

Festival židovskog filma pokreće novi filmski program JFF EDU-DOX koji će se održavati jednom mjesečno u Dokukinu KIC; u sklopu istog u narednih će šest mjeseci biti prikazano šest dokumentaraca koji na različite načine progovaraju o Holokaustu i/ili promiču toleranciju, a prikazani su na ovogodišnjem festivalskom izdanju.
vrijeme: 17.11.2012. 20 h
mjesto: Zagreb, KIC, Preradovićeva 5
url: http://www.jff-zagreb.hr/

Film kojim započinje program JFF EDU-DOX je američki dokumentarac 'Posljednji let Petra Ginza' redateljskog dvojca Sandre Dickson i Churchilla Robertsa, a bit će prikazan u subotu, 17. studenog, u 19 sati, u Dokukinu KIC. Cijena ulaznice iznosi 20 kuna.

Spomenuti film u rujnu je prikazan u Zadru i Kninu u sklopu festivalskog programa Edukacijska jutra, koji za cilj ima educirati učenike i studente kroz tragediju Holokausta o vrijednosti tolerancije i prihvaćanja različitosti. Nažalost, projekcija filma i pojedine reakcije izazvale su niz neželjenih posljedičnih događaja. Upravo ovom dodatnom projekcijom želi se pažnja ponovno usmjeriti na ovaj izniman i inspirativan film.

'Posljednji let Petra Ginza' je priča snimljena prema istinitom događaju o nevjerojatno nadarenom dječaku Petru Ginzu koji je do svoje 14. godine napisao čak pet romana i sastavio dnevnik o nacističkoj okupaciji Praga. Do 16. godine pak nacrtao je više od 150 crteža i slika, djelovao je kao urednik tajnog avangardnog časopisa u logoru Theresienstadt, napisao brojne kratke priče, da bi potom nastradao u koncentracijskom logoru u Auschwitzu 1944. godine.

Sve do tragične eksplozije svemirske letjelice Columbia 2003. godine, Petrova je priča bila uglavnom nepoznata. Naime, izraelski astronaut Ilan Ramon ponio je sa sobom u svemir jedan Petrov crtež - 'Svemirski krajolik'. Publicitet koji je pratio let i eksploziju letjelice doveo je do otkrića Petrova dnevnika, kao i još nekih umjetničkih djela i kratkih priča na tavanu u Pragu. Kroz njegove romane, kratke priče i članke iz časopisa, gledatelj kroz ovaj filmski dokument ima priliku vidjeti Petrovo putovanje od prerano odrasla djeteta do mladog zrelog čovjeka, od nevinosti do bolne spoznaje o nehumanosti, sve viđeno kroz perspektivu darovitog mladog umjetnika. Ono što Petrovu priču čini relevantnom, suvremenom i neobičnom je činjenica da je on crtao i slikao sve ono čemu je svjedočio i zamišljao. Usred ratnog kaosa, tragedija i smrti, on nam je smireno i ciljano, uz dozu humora, približio svu tragičnost njegove svakidašnjice.

Organizacija Ujedinjeni narodi preporučili su prikazivanje ovog filma u svrhu edukacije mladih, a film je također distribuiran kroz svjetsku mrežu informacijskih centara UN u 63 zemlje diljem svijeta, u sklopu edukacijskih programa učenika i studenata.