Preskočite na glavni sadržaj

Film Ane Bilankov u službenoj konkurenciji festivala u Kasselu

Eksperimentalno-dokumentarni video 'U ratu i revoluciji' autorice Ane Bilankov iz produkcije Hrvatskog filmskog saveza bit će prikazan 14. studenog, u 15,15 sati, u Großes Bali Kinu (Kulturbahnhof), u službenoj konkurenciji 29. festivala dokumentarnog film i videa u Kasselu.
vrijeme: 14.11.2012. 15,15 h
mjesto: Njemačka; Kassel
url: http://www.kasselerdokfest.de/

Riječ je o osobnoj priči iz obiteljske povijesti Ane Bilankov koju autorica stavlja u širi društevni kontekst te na taj način progovara kako o osobnoj, tako i o kolektivnoj amneziji tijekom političkih promjena i rata početkom 90-ih godina u Hrvatskoj. Kroz strukturu paralelne montaže slijedi intervju s autoričinom 97-ogodišnjom bakom, koja se pokušava prisjetiti svoje mladosti kao učiteljice u antifašističkom pokretu za vrijeme 2. svjetskog rata na osnovu fotografije u knjizi 'Škola u ratu i revoluciji', koju je napisao bakin muž i autoričin djed.

'Krhkost bakinog sjećanja, suprostavljena je stanju kolektivne amnezije i pokušajima sustavnog brisanja sjećanja koje je društvo prolazilo ranih devedesetih godina, nestajanju knjiga, 'nepodobnim' knjigama koje su od strane nove hrvatske države početkom 90-ih godina sustavno uklanjane iz knjižara i biblioteka, kako bi određenom znanju bilo onemogućeno čuvanje i prenošenje.' (iz uvodnika Branke Benčić koji je napisan povodom premijere filma 'U ratu i revoluciji' u programu Kratki utorak 2011.).

29th Kassel Documentary Film & Video Festival počinje 13. studenog i traje sve do 18. studenog 2012.