Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Marije Ujević Galetović - Slike i skulpture

U četvrtak, 15. studenog, s početkom u 19 sati, u Galeriji Forum, otvara se izložba slika i skulptura Marije Ujević Galetović. Izložba se može razgledati do 3. prosinca.
vrijeme: 15.11.2012. 19,00
mjesto: Zagreb; Galerija Forum, Teslina 16
url: http://www.kic.hr
Marija Ujević Galetović u Galeriji Forum izlaže sedam slika većih dimenzija u tehnici akrilika na platnu i tri skulpture. Svi radovi nastali su od 2008. – 2012. godine. Ishodište slikarstva Marije Ujević Galetović izrastalo je iz kontinuiranog stvaralačkog procesa koji se kroz minula desetljeća autorski oblikovao poglavito u kiparskom jeziku. Njezino je slikarsko djelo svojom pojavnošću odmah izražavalo duhovnu cjelovitost i slikarsku dovršenost i time se, snagom fenomena, učvrstilo u svojoj slikarskoj biti.

Marija Ujević Galetović rođena je 1933. godine u Zagrebu. Godine 1953. upisana je na zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti - Kiparski odsjek, na kojem je diplomirala 1958. u klasi profesora Kršinića. Nakon studija usavršavala se na Central School of Art u Londonu. Od 1987. radi na ALU, napredujući od docenta do statusa redovitog profesora 1995. U više navrata bila je pročelnica Kiparskog odsjeka. Redovita je profesorica u miru. Član suradnika Razreda za likovne umjetnosti bila je od 1990. - 1998.godine.

Redoviti je član HAZU od 1998. godine. U nekoliko navrata boravila je na studijskim putovanjima (Italija, Engleska, Francuska ...). Autorica je brojnih skulptura na otvorenom te unutar arhitektonskih sredina (Virovitica, Vrsar, Zagreb, Marija Bistrica, Sinj, Cres, Rijeka, Osijek, Labin, Visoko, Bihać, Novi Sad), među kojima su: spomenik M. Krleži u Osijeku, spomenik M. Krleži u Zagrebu, spomenik A. Šenoi u Zagrebu, skulptura Trkač na Savskom nasipu u Zagrebu, spomenik Frani Petriću u Cresu, spomenik Jakovu Gotovcu u Osoru, spomenik Steriji Popoviću u Novom Sadu i drugi. O njenom radu izdano je više monografija, od kojih je najopsežnija Marija Ujević Galetović (Ivo Šimat Banov, Kontura, 2007.) Živi i radi u Zagrebu, Hrvatska.