Preskočite na glavni sadržaj

3. Nu:Write Theatre Festival

3. Nu:Write Theatre Festival
Od 12. do 17. studenog u prostorima Studentskog centra u Zagrebu održava se treće izdanje kazališnog festivala Nu:Write. Poveznica ovogodišnjih festivalskih predstava novo je dramsko pismo koje tematizira suvremenu zbilju i način na koji je kazalište zrcali. Program će nastojati sagledati ulogu kazališta danas i kroz javne razgovore s gostujućim umjetnicima, tribinu i praktične radionice, a festivalske predstave pokušat će vratiti kod mnogih poljuljanu vjeru u svrhu i moć kazališta.
vrijeme: 12.11.2012.
mjesto: Zagreb; Studentski centar, Savska 25
url: http://www.hrvatskadjecjaknjiga.com

Prva od njih je crnohumorna drama 'Silent', dvostruki pobjednik Edinburgh Fringe Festivala 2011. - nagrade Fringe First i Herald Angel - međunarodno proslavljene irske trupe Fishamble. U sklopu svjetske turneje, Fishamble dolazi otvoriti treći Nu:Write pričom o poludjelom beskućniku McGoldrigu koja evocira nijemi, crno bijeli svijet Rudolpha Valentina. Zatim je tu višestruko nagrađivana talijanska trupa, i jedno od najradikalnije inovativnih i značajnih europskih kazališta posvećenih novoj drami, Babilonia Teatri. Stvaraju autorski, politički teatar koji tematizira stvarnost neprestance prokazujući pojave koje ih okružuju, ispisujući pritom nove vizualne i jezične kodove, a punk-pop-rock produkcija 'Made in Italy' s kojom gostuju u Zagrebu kroz bujicu riječi i uz glazbeni soundtrack ironično i oštro secira predrasude, licemjerje i opća mjesta današnjeg (sjevernotalijanskog) društva.

Treće izdanje festivala, koji je od prve godine posvećen poticanju domaćeg dramskog stvaralaštva, većih ulaganja u mlade dramske pisce i povezivanja domaćih kazališno-scenskih umjetnika s onima iz cijelog svijeta i međunarodne suradnje, ove godine u Zagrebu također donosi svjetsku premijeru nove drame Lukea Barnesa, 'Scottstown'. Barnes je mladi britanski pisac i redatelj (u nas možda poznatiji kao glumac - gledali smo ga u 'Igri prijestolja'), nominiran za dramatičara koji najviše obećava u sklopu nagrade Off West End Awards 2012., a kritika mu prišiva epitet novog glasa britanske mladeži. Mladi beogradski redatelj Marko Manojlović režirat će novu dramu nastalu prema klasičnom komadu 'Marriage Play' Edwarda Albeeja, koja će se odviti iza zatvorenih vrata jednog zagrebačkog stana. U njemu će publika zateći Milutina Miloševića i Tamaru Krcunović, u ulogama mladog ljubavnog para, kako izvode univerzalno prepoznatljive rituale monogamnih veza. Nova britanska kazališna trupa Theatre of the Preposterous donosi epsku priču od najveće važnosti – 'Ragnarok: The Weird of the Gods', solo mjuzikl o kraju svijeta prema nordijskoj mitologiji, koji se bavi temama obitelji, osvete i ekologije kroz šašavu i duhovitu kombinaciju fizičkog teatra i folk-pop glazbe.

Predstave će se igrati u dvoranama Teatra &TD i MM Centru SC-a, gdje Udruga Festival novog kazališta Zagreb, organizator festivala, surađuje s Kulturom promjene Studentskog Centra. Osim izvedbenog, tu su i popratni programi: tribine i radionice, kao i kasnonoćni partyji nakon predstava.

Cjelokupni festivalski program predstavljen je na web stranicama www.nuwritefestival.com, a ulaznice se mogu nabaviti na blagajni Teatra &TD.

Izvor: SCZG