Preskočite na glavni sadržaj

Čitanje za školu i život - simpozij

Oko 400 učitelja i nastavnika iz Hrvatske okupilo se na četvrtom po redu Simpoziju učitelja i nastavnika hrvatskog jezika pod nazivom 'Čitanje za školu i život', koji do 10. studenog traje u hotelu Olympia u Vodicama. Uvodno predavanje na temu suvremene književne produkcije održao je književnik i publicist Jurica Pavičić, a pred učiteljima i profesorima tijekom trajanja simpozija još će govoriti i akademik Milivoj Solar, ugledna slovenska znanstvenica Meta Grosman, književnik Krešimir Bagić te mnogi drugi.
vrijeme: 07.11.2012.
mjesto: Vodice
url: http://www.azoo.hr/

Linda Grubišić Belina, viša savjetnica za hrvatski jezik Agencije za odgoj i obrazovanje navodi kako je iznimno važna tema ovogodišnjeg simpozija - 'Čitanje za školu i život'.
 
Istraživanja koja su provedena 2009. godine, objašnjava Grubišić Belina, pokazala su kako razina čitalačke pismenosti kod djece do 15 godina nije zadovoljavajuća, no takvi su rezultati bili očekivani.
 
Uzimajući u obzir te rezultate, kao i činjenicu da je čitanje, uz govorenje, pisanje i slušanje, jedna od četiri jezične djelatnosti, iz Agencije za odgoj i obrazovanje uvidjeli su potrebu organizacije šire i opsežnije rasprave na temu 'Čitanje za školu i život', kazala je Grubišić Belina.
 
Naglašava kako je temeljni cilj nastave hrvatskoga jezika osposobljavanje učenika za jezičnu komunikaciju koja im omogućuje ovladavanje sadržajima svih nastavnih predmeta i uključivanje u cjeloživotno učenje.
 
Osim toga, ciljevi su simpozija upoznati načine poučavanja književnosti usmjerene prema učenicima, upoznati strategije čitanja književnih i neknjiževnih tekstova, upoznati poteškoće i stvarne potrebe učenika u vezi s čitanjem, steči uvid u suvremenu književnu produkciju i mnogi drugi. (Hina)