Preskočite na glavni sadržaj

Zagrebačka premijera Matišićeve 'Žene bez tijela'

Zagrebačka premijera Matišićeve 'Žene bez tijela'
Drama 'Žena bez tijela' Mate Matišića, posvećena sudbini branitelja, prvi će put u Zagrebu biti postavljena u subotu, 10. studenoga, u režiji Božidara Violića, na ZKM-ovoj sceni Miško Polanec.
vrijeme: 10.11.2012. 20 h
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7
url: http://www.zekaem.hr/

Riječ je o najkraćem dijelu Matišićeve 'Posmrtne trilogije' koja govori o sudbinama mladih umirovljenih branitelja, čije ratne traume nerijetko vode u samoubojstvo, rečeno je na predstavljanju treće ovosezonske ZKM-ove premijere.

Ta drama savjesti i strahota rata nije pisana politički nego ljudski, a govori o graničnim situacijama u kojima su ratne zločine počinili naši branitelji. Iako nije riječ o političkoj drami, prikazane sudbine u neposrednoj su vezi s politikom, istaknuo je redatelj Violić, nazvavši 'fenomenom demokratske cenzure' činjenicu da zadnjih sedam godina u Zagrebu nije postavljeno nijedno Matišićevo djelo.

'Žena bez tijela', napisana 2006. godine kao drugi dio Matišićeve trilogije, do sada je bila prikazana u Hrvatskoj samo u privatnoj produkciji u Varaždinu.

Iz 'Posmrtne trilogije' u Zagrebu je do sada bio postavljen samo prvi dio 'Sinovi umiru prvi', praizveden 2005. godine u 'Gavelli', također u Violićevoj režiji, dok je treći dio 'Ničiji sin' zaživio samo na pozornici riječkoga kazališta.

Postavljanje Matišićeva djela u skladu je s opredijeljenošću ZKM-a za tekstove suvremenih domaćih autora s kojima se gledatelji najjače mogu identificirati, istaknula je ravnateljica kazališta Dubravka Vrgoč, podsjećajući kako je repertoarna smjernica ove sezone 'naš odnos s Europom'.

Autor Mate Matišić na tom je tragu podsjetio na osnovnu ideju svoje trilogije - potrebu spoznavanja sebe prije uspostave odnosa s drugim.

Glavne su uloge povjerene Kseniji Marinković i Jasminu Telaloviću, a ostale će likove uprizoriti Doris Šarić-Kukuljica, Zoran Čubrilo i Kristijan Ugrina. Scenografkinja je Nina Bačun, kostimografkinja Doris Kristić, a oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek. (Hina)