Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodni laboratorij fizičkog teatra 2013

Međunarodni laboratorij fizičkog teatra održava se od 1. do 6. srpnja 2013. godine, u austrijskom gradu Leitring bei Leibnitz. Sudjelovati mogu plesači, koreografi i glumci različitih tehnika, a za prijave do 9. studenog umanjena je cijena kotizacije.
vrijeme: 01.07.2013.
mjesto: Leitring bei Leibnitz, Austrija
url: http://www.iugte.com/projects/lab
Radionica je namijenjena izvođačima različitih kreativnih žanrova i tehnika, inspiriranih fizičkim teatrom kao smionim, vibrantnim i višedimenzionalnim pristupom u suvremenom kazalištu.

Program je osmišljen za plesače i glumce koji imaju iskustva u fizičkom teatru, izvođače u suvremenom cirkusu, koreografe i redatelje – umjetnike u izvedbenim umjetnostima s iskustvom rada na profesionalnim pozornicama, koji su se izražavali u različitim žanrovima, tehnikama i stilovima, a zainteresirani su za međunarodno umrežavanje i suradnju.

Program obuhvaća intenzivni praktični trening, predavanja i rasprave pod vodstvom ruskog kazališnog redatelja i pedagoga Sergeia Ostrenka. Laboratorij se bazira na Ostrenkovoj metodi glumačkog treninga, oslanjajući se na ruski teatar. Tradicija i najnoviji eksperimenti u izvedbenim umjetnostima. Sudionici će praktično istraživati fizikalnost kao osnovni kreativni instrument, ključ forme, stila, atmosfere i emocionalne palete u suvremenoj izvedbi, s iskorakom izvan granica uobičajene glume koja se bazira na tekstu. Fizikalnost izvođača u metodama Stanislavskog, Meyerholda i M.Chekhova, Meyerholdove biomehaničke etide, Tai-chi za izvođače, trening po metodi improvizacije, scenska kompozicija od vježbe do izvedbe: ovo su neki od elemenata koji se na jedinstven način transformiraju i kombiniraju u Ostrenkovom sustavu učenja kako bi se prilagodili suvremenim potrebama izvođača, redatelja i pedagoga.

Praktične sesije razvijaju se u formi različitih vježbi koje napreduju od jednostavnijih prema složenijima. Postepeno grupa napreduje prema grupnoj improvizaciji i strukturi. Svaki se dan postavljaju napredniji kreativni zadaci koji će se razvijati u narednim koracima. Kroz sustav uzastopnih vježbi grupa razvija zajednički jezik i gradi povjerenje, sposobnost suradnje i zajedničkog stvaranja.

Radionica predstavlja izuzetnu priliku za pristup jedinstvenom metodološkom i praktičnom materijalu koji obogaćuje profesionalne vještine te nudi mogućnost intenzivnog kreativnog iskustva na globalnoj razini. Također, radionica otvara vrata za kolaborativne projekte s ruskim repertoarnim kazalištem i glumcima. Radni jezik je engleski.

Za sudjelovanje potrebno je poslati CV / rezime s fotografijom i pismom motivacije na physiktheater@gmail.com. Također, dostupan je i ograničen broj stipendija u iznosu od 300 €, koje pokrivaju dio školarine. Za prijavu za stipendije potrebno je poslati CV / rezime s fotografijom i pismom motivacije te naznačenim datumom održavanja radionice na iugte.projects@gmail.com

Kotizacija za prijave do 9. studenog iznosi 650 €, a za kasnije prijave 750 €.