Preskočite na glavni sadržaj

Poziv na radionicu: Svjetlo, kamera, radionica

U organizaciji Blank_inkubatora, Filmonauta i Art-kina Croatia, od 9. do 11. studenog u prostorima Molekule (Delta 5, Rijeka) održat će se dvije radionice. Prijave traju do 7. studenog 2012.
vrijeme: 09.11.2012.
prijava: 07.11.2012
mjesto: Rijeka; Molekula, Delta 5
url: http://www.blankzg.hr

Filmonaut i Art-kino Croatia organiziraju radionicu filmske kritike na kojoj će se kroz praktični rad s polaznicima razgovarati o izazovima suvremene filmske kritike. Radionica će se održavati od 9. do 11. studenog u prostorima Molekule (Delta 5, Rijeka), a otvorena je za maksimalno šest punoljetnih polaznika. Prijaviti se može do srijede, 7. studenog, na način da zainteresirani polaznici pošalju kratku biografiju i kritiku filma po izboru s repertoara Art-kina Croatia. Voditelj radionice je Mario Kozina.

Blank_filmski inkubator i Art-kino Croatia organiziraju filmsku radionicu koja obuhvaća uvod u kratki film (gledanje kratkih filmova i diskusije), scenarij (od ideje do knjige snimanja), kameru/rasvjetu (rad s izmjenjivim prime objektivima), zvuk, montažu (osnove softvera, efekti, kolor-korekcija, eksportiranje), produkciju (osnove gerilske produkcije) i rad s glumcima. Svaki od sudionika napravit će scenarij, a prema najboljim scenarijima snimaju se kratki filmovi. Radi se s vrhunskom opremom u HD formatu, a polaznici će po završetku radionice steći temeljno praktično znanje za rad na filmu. Filmska radionica ograničena je na 10 polaznika, a voditelj radionice je Dario Juričan.

Značenje filmofilije danas je šire nego prije nekoliko desetljeća. Nekad udobno smještena u programe repertoarnih kina i televizije, filmofilija je postala široko područje u kojem azijski art supostoji s američkim blockbusterima, a klasici filmske umjetnosti s undergroundom eksploatacijskog filma. Pod utjecajem teorije i kulturalnih studija čak se i kanon počeo mijenjati, pa za uvrštavanje nekog djela u umjetnički Panteon nije bitno da samo udovoljava određenim estetskim kriterijima, već i da se na adekvatan način odnosi prema svojim rodnim, klasnim, rasnim i inim 'čudovištima iz ida'. A sve je to ostavilo traga i na načinu na koji se o filmu piše i razmišlja. Upravo je zato potrebno i zanimljivo educirati se o samom procesu nastanka filma, ali kritičkom promišljanju istog.

Prijave se vrše do srijede, 7. studenog, na blankzg.hr@gmail.com & info@art-kino.org.