Preskočite na glavni sadržaj

Response Sound Maps/Walks - Prvi 'Artist soundwalk' u Zagrebu

Otvorenje 'art walk' projekta 'Response Sound Maps/Walks u Zagrebu održat će se u  KIC-u, u četvrtak, 8. studenog, od 19 sati. Na predstavljanju će gostovat će predstavnici 'CONE' instituta - Brane Zorman i Irena Pivka i umjetnik  UDo NOll (radio Aporee) iz Berlina.
vrijeme: 08.11.2012. 19,00
mjesto: Zadar Croatia
url: http://icua.hr/
U sklopu ovogodišnjeg Trećeg kampa kulture, međunarodnog projekta koji se odvija u organizaciji Udruge za multimedijalnu umjetnost  i afirmaciju kulture - Sintoment, ostvarena je partnerska  suradnja  s Institutom za obradu suvremenih umjetnosti  'CONA' iz Ljubljane. Riječ je o 'art walk' projektu ' OdzivNa mjesta - Zvučne mape [Response Sound Maps/Walks]'.

Devet odabranih radova koji se temelje na percepciji zvuka, formiraju Zvučne mape. Umjetnici predstavljaju  zvuk koji je primaran u njihovom radu te su ga postavili na lokacije na karti koje su uvjetovale stvaranje njihovih djela. Odabrani radovi dijele percepciju  društvenih i političkih događaja utemeljenu na zvučnoj intervenciju u javnom prostoru. Posjetitelju je dopušteno više načina percepcije: fizičko iskustvo hodanja / artistwalks na obilježenim stazama koje se sastoje od umjetničkih djela u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Mostaru i Durresu; virtualne karte postavljene u galeriji i na webu; kombinacija fizičkih i virtualnih iskustava.

Službeno otvorenje projekta je u Ljubljani, 6. studenog u 20 sati, u izložbenom prostoru Aksioma.

Nakon predstavljanja projekta u Zagrebu, a ujedno i posebno kreirane 'art walk' aplikacije za mobilne uređaje sa  Android OS, posjetitelji i organizatori će se uputiti na lokacije projekta (Manduševac, Jurišićeva ulica, Masarykova, Cvjetni trg-Varšavska  i Savska ulica). Za ovaj projekt slovenskih partnera Sintoment je odabrao dvije organizacije iz Hrvatske (Zagreb) - 'Bacače sjenki' i 'Zle bubnjare'.

'Bacači sjenki'  je neprofitna međunarodna umjetnička i produkcijska platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo te promišljanje intermedijalnih umjetnosti, posebice u području njihove primjene u urbanim prostorima. Osnovali su je 2001. Boris Bakal i Katarina Pejović, koji čine njezino kreativno i produkcijsko jezgro. Sa svojim projektima sudjelovali su na nizu manifestacija i festivala u zemlji i svijetu (Zagreb, New York, Bologna, Ljubljana, Graz, Pisa, Beograd, Dubrovnik, Križevci, Udine, Bjelovar, Genova, Podgorica, Sarajevo, Rijeka, Leiden…), te polučili niz priznanja i nagrada. Rad kojim će se 'Bacači sjenki' predstaviti u sklopu Response Sound Maps/Walks izložbe : 'Čovjek je prostor: Vitić_pleše, Dinamična humano-urbana Mreža’ (Bacači sjenki,2005.-2012) - 10-minutni ‘soundwalk’ na četiri lokacije u i oko zgrade u Laginjinoj 9 u Zagrebu.

''Zli bubnjari'' predvodnici su različitih svečanosti i borbi čovjeka u ''pravu na grad''. Svojim su nastupima odredili ritam najmnogoljudnijim prosvjedima u gradu  Zagrebu u zadnjih desetak godina. Dva puta su otkucali podne kod Manduševca na Trgu bana Jelačića u performansu Tomislava Gotovca (2002. i 2011.) u počasnom performansu Vlaste Delimar i Milana Božića unutar projekta Apsolutni umjetnik (sjećanje i osjećaji) Antonio Gotovac  Lauer .

NJihov rad pod nazivom 'High noon' koji su priredili Bernarda Cesar, Marija Juza, Filip Pintarić (Sintoment, IA Organizam) i  Kornel Šeper, odvijat će se u  15-minutnoj šetnji   na sedam odabranih lokacija između fontane Manduševac i Savske ulice. 'High noon' temelji se na radovima iz proteklog razdoblja: T.G.-Točno u podne-Manduševac – (1:37), Prosvjed Roda-Jurišićeva ulica – (0:29), Prosvjed Roda-Masarykova – (0:29), Prosvjed-Cvjetni Trg-Varšavska – (2:23), Prosvjed-Cvjetni Trg-Varšavska – (2:09), V.D.&M.B.-Točno u podne-Manduševac – (3:45), Prosvjed HT radnika-Savska – (1:26).

Autori koji će biti prezentirani na izložbi u Ljubljani : Daniel Premec, Maja Pelević i Milan Marković, Ronald Panza i Mili Sefić, Bacači sjenki, Zli bubnjari, Simona Hamer , Simona Semenič i Zalka Grabnar Kogoj, Ervin Hatibi, Saša Markovič Mikrob, Irena Pivka i Brane Zorman.

Projekt  'OdzivNa mjesta - Zvučne mape'  odvija se u organizaciji Instituta za obradu suvremenih umjetnosti  'CONA' iz Ljubljane i partnera. Selektori projekta su: Irena Pivka, Jasmina Založnik, Bernarda Cesar, Mela Žuljevič, Manja Ristič.

Hrvatski partner je udruga Sintoment (www.sintoment.hr), a projekt podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i  Ministarstvo kulture republike Slovenije.