Preskočite na glavni sadržaj

Tri poimanja kulture: obrazovanje, disciplina i oživljavanje

Danas, 29. listopada, u 19 sati, u Galeriji Nova, održava se predavanje Aarona Schustera na temu 'Tri poimanja kulture: obrazovanje, disciplina i oživljavanje'.
vrijeme: 29.10.2012. 19,00
mjesto: Zagreb; Galerija Nova, Teslina 7
U uobičajenom razumijevanju Freuda Ono se predočava kao uzavreli kotao sila koje prijete da će prsnuti i prouzročiti svakojaki nered i kaos; Nad-ja je agens moralne savjesti zadužen za kontrolu divljih nagona Onoga, ali njegove dužnosti u vezi s provođenjem zakona mogu i same poprimiti opscenu, idu sličnu dimenziju; Ja je pak racionalni kompromiser koji se pokušava prilagoditi zahtjevima stvarnosti dok istovremeno Onome pruža kontroliranu dozu zadovoljenja. Što bi bilo kad bismo obrnuli tu sliku tako da osnovna žudnja Onoga bude ona za snom, dok ga Nad-ja neprekidno gnjavi i tjera na grozničavu aktivnost, a Ja je uhvaćen u sredini i trudi se što bolje može kako bi zauzdao vatreni zanos Nad-ja (i tako se približio pospanom Onome)?

U svom predavanju Aaron Schuster će skicirati tri različita poimanja kulture, koja su, iako su ukorijenjena u stvarnim povijesnim promjenama i konfiguracijama, zamišljena kao idealni filozofski tipovi: obrazovanje, koje iznosi prirodu na vidjelo, disciplina, koja je slama i kroti (ali nikad bez stvaranja nekakve pobune ili nezadovoljstva) i – najčudniji u trojci – oživljavanje, koje nadoknađuje manjkavu ili nedostatnu prirodu. Prema tom poimanju, kultura se prije svega sastoji od neprekinute struje implicitnih i eksplicitnih naredbi: 'Probudi se!', živi, radi, proizvodi, troši, voli i uživaj; bez tog ogromnog vanjskog sistema za održavanje života ljudsko biće naprosto bi se pretvorilo u tromu sluz. Istražujući ta poimanja kulture, istaknut ću kako su ona povezana sa sukobljenim političkim posljedicama i interpretacijama.

Aaron Schuster diplomirao je na Amherst Collegeu (SAD), gdje se specijalizirao za teoriju prava, te magistrirao i doktorirao filozofiju na Katholieke Universiteit Leuven (Belgija). U doktorskoj disertaciji The Trouble With Pleasure: Philosophy and Psychoanalysis istraživao je pojam užitka u povijesti filozofije, zaključno s Freudom i Lacanom. Bio je istraživač na Jan van Eyck Academie 2005-2006. i predavao je na PARTS-u (Performing Arts Research Training Studios) u Bruxellesu. Trenutačno je glavni mentor na Odsjeku za likovnu umjetnost instituta Sandberg u Amsterdamu. Uz predavanja i publikacije o evropskoj filozofiji 20. stoljeća, piše o suvremenoj umjetnosti i kulturi za Cabinet, Metropolis, M. Frieze, i kao pisac surađuje s više projekata i performancea. Trenutačno priprema knjigu o Deleuzeu i psihoanalizi (MIT Press, u tisku, 2013) i studiju o povijesti levitacije u misli i kulturi 20. stoljeća. U Zagreb dolazi iz Ljubljane gdje sudjeluje u Prvi put kao komedija, drugi put kao farsa, konferenciji o filmografiji Ernsta Lubitscha u Slovenskoj kinoteci.