Preskočite na glavni sadržaj

Objavljen dramski zbornik 'Nagrada Marin Držić - Hrvatska drama 2011.'

Dramski zbornik 'Nagrada Marin Držić - Hrvatska drama 2011.' koji sadrži dvije drame nagrađene na natječaju, 'Krajolik s padom' Ivane Sajko i 'Chick lit' Damira Šodana, objavila je zagrebačka izdavačka kuća Disput.
vrijeme: 26.10.2012.
mjesto: Zagreb
url: http://www.disput.hr/

Drami Ivane Sajko dodijeljena je druga, a drami Damira Šodana treća nagrada, dok prva nagrada nije dodijeljena jer je stručno povjerenstvo Ministarstva kulture za dodjelu Nagrade za dramsko djelo 'Marin Držić' 2011. smatralo da je kvaliteta većine radova poslanih na natječaj ispod razine koja bi trebala dostojno predstaviti recentnu dramsku produkciju u Hrvatskoj.

Ivana Sajko u drami 'Krajolik s padom' kroz promišljanja i sukobljavanje sa svijetom oko sebe protagonistice, žene pred porodom, preispituje osobne strahove vezane za zdravlje djeteta, ali ne isključivo u kontekstu vlastitog roditeljstva, nego u sudaru s ekonomskom, birokratskom i političkom stvarnošću koja je i apsurdna i korumpirana i teško pobjediva. U obrazloženju nagrade Povjerenstvo ističe da Sajko stoga traži odgovor na pitanje kakva budućnost očekuje generacije koje dolaze i koju će cijenu po vlastiti integritet eventualno plaćati.

Drama Damira Šodana 'Chick lit' iščašen je i groteskni prikaz hrvatske stvarnosti s fokusom na neobrazovane hrvatske nouveaux riches koji političkim i vjerskim manipulacijama, krađom i prisvajanjem društvene imovine, žive izvan stvarnosti koja se urušava, ali i prijeti njihovom učahurenom ispraznom življenju. Šodan u drami pokazuje niz klišeiziranih likova iz navodno visokog društva koji na svom partiju vodi isprazne, kvazi-intelektualne razgovore. No, istinski protagonist drame je, međutim, obespravljena i opljačkana skupina radnika koja tokom čitave večeri protestira pod prozorima vile u kojoj sudionici niti čuju niti vide što se izvan njihove zaštićene stvarnosti događa. Ta skupina pobunjenih za takozvanu elitu, ali i za gledatelje, ostaje nevidljiva.

Dramatičarka i dramaturginja Ivana Sajko (1975.) dobitnica je nekoliko nagrada za dramsku književnost, uključujući četiri Nagrade za dramsko djelo 'Marin Držić' – 'Naranča u oblacima' (1998.), 'Rebro kao zeleni zidovi' (2000.), 'Misa za predizbornu šutnju, mrtvaca iza zida i kopita u grlu' (2002.) i 'Krajolik s padom' (2011.), koji je 23. listopada ove godine premijerno izveden u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Damir Šodan (1964.) pjesnik je, prevoditelj i dramski pisac. Diplomirao je engleski jezik i opću povijest na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Objavio je zbirke poezije 'Glasovne promjene' (1996.), 'Srednji svijet' (2001.) i 'Pisma divljem Skitu' (2009.) te knjige dramskih tekstova 'Zaštićena zona/kain ili njegov brat' (2002.) i 'Noć dugih svjetala' (2009.) (Hina)