Preskočite na glavni sadržaj

Neno Kezić - Ex-pozicija

U petak, 26. listopada, u 20 sati, u Galeriji Fotokluba Split, otvara se izložba fotografija splitskog fotografa i arhitekte Nene Kezića, pod nazivom 'Ex-pozicija'. Autor će se na izložbi predstaviti s tri konceptualna ciklusa: 'Re_kreacija', 'Panorama' i 'Svjetski ljudi'. Radovi se mogu razgledati do 10. studenog 2012.
vrijeme: 26.10.2012. 20,00
mjesto: Split; Galerija Fotokluba Split, Marmontova 5
url: http://www.fotoklubsplit.hr
'Svijet koji nas okružuje svatko vidi drukčije, tako se jedan te isti motiv ili događaj, iako je riječ o fotografiji, može prikazati na stotinu načina. Novinar, pomorac, vojnik, trgovac ili arhitekt prenijet će nam, s pomoću filma ili senzora u fotoaparatu, svoj svjetlosni zapis koji je svojstven njihovom stečenom znanju i zanimanju.

Neno Kezić sa senzibilnošću fotografa i iskustvom arhitekta predstavlja tri konceptualna ciklusa: Re-kreacija, Panorama i Ljudi. U ovim fotografskim pričama zanimljiv je odnos između tradicionalnog i suvremenog.


U prvom ciklusu, kreativni proces fotografskog dokumentiranja arhitektonskog djela se superponira na kreativni proces stvaranja arhitektonskog djela, tj arhitektonsko djelo se u kreativnom smislu Re-kreira kroz medij fotografije.

Drugi ciklus se poigrava s tehnološkom mogućnošću kreiranja panoramske fotografije metodom spajanja.  Ekstremno izduženi format fotografije postavlja nova kompozicijska pravila. Motiv se više ne promatra jednim pogledom već kroz vremenski faktor kretanja pogleda po panorami, slično kao u 'švenku' filmskom kamerom.

Treći ciklus prikazuje ljude na različitim geografskim širinama i dužinama u posebnim okolnostima. Ovdje se arhitekt i putopisni fotograf sastaju radi odmora, zatečeni ljepotom tradicionalnoga koja će možda jednom nestati u globalizacijskoj panorami.' Stipe Božić