Preskočite na glavni sadržaj

4. festival o pravima djece

4. festival o pravima djece
Ovogodišnji Festival o pravima djece, koji će se održati od 19. do 22. studenoga, i ove je godine dobio potporu brojnih hrvatskih glumaca koji su snimili naracije za sve filmove kako bi ih mogla pratiti slijepa i slabovidna djeca te odrasli.
vrijeme: 19.11.2012.
mjesto: Kina Blitz Cinestar u Zagrebu, Rijeci, Zadru, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Dubrovniku i Varaždinu
url: http://www.festivalopravimadjece.org/

Damir Markovina, Ankica Dobrić, Goran Grgić, Kristina Krepela, Marijana Mikulić, Zrinka Kušević, Mirta Zečević, Petra Težak, Franka Klarić, Mirna Medaković, Marija Tadić i Robert Kurbaša protekle su dane proveli u studiju prilagodivši 31 film koji će biti prikazan na Festivalu gledanju osoba s oštećenjem vida.

Festival o pravima djece poseban je po tome što je prvi i jedini u Hrvatskoj u potpunosti inkluzivan jer su svi filmovi i popratne aktivnosti, poput radionica, prilagođeni osobama s oštećenjem vida/sluha. Slijepe i slabovidne osobe služe se slušalicama kako bi pratile naracije filmova, dok su za osobe s oštećenjem sluha svi filmovi titlovani. Time se osobama s oštećenjima vida/sluha omogućava da dožive film kao i svi drugi, a ideja za naracije je potekla od udruge Zamisli koja je prije sedam godina pokrenula projekt približavanja audiovizualnih sadržaja gluhim te slijepim osobama, ne samo zbog praćenja filmova već i radi njihove lakše integracije u društvo.

Domaćin ovogodišnjeg Festivala je Goran Grgić, poznati osječki glumac i predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika koji od početka podupire Festival o pravima djece.

'Festival progovara o temama koje su aktualne svugdje u svijetu, ali se kod nas još uvijek premalo govori o njima. Zato sam ponosan što sam od početka dio tima koji se trudi da se glas djece svake godine sve bolje čuje i da nas sve podsjeti na istinske vrijednosti koje ponekad, pod teretom svakodnevice, zaboravljamo. Ove godine se Festival održava pod egidom 'Različitost je zajednička baš svima' kako bi nas podsjetio na prihvaćanje i poštivanje različitosti', rekao je Goran Grgić.

Festival se paralelno održava u osam gradova i u četiri dana trajanja, u kinima Blitz Cinestar u Zagrebu, Rijeci, Zadru, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Dubrovniku i Varaždinu, prikazat će izbor najboljeg iz filmskog stvaralaštva djece i mladih. Blok dječjih filmova sačinjen je od deset kratkih filmova hrvatskih filmskih družina iz cijele Hrvatske, dok je u bloku stvaralaštva mladih izabrano 12 domaćih i stranih kratkih filmova. Svi filmovi na posredan ili neposredan način progovaraju o pravima djece i mladih. Na besplatne projekcije su pozvane sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, kao i sve ustanove iz sustava socijalne skrbi koje brinu o djeci i mladima. Ovogodišnji grad domaćin je Osijek, u kojem će se održati večernje projekcije filmova za odrasle, kao i radionice za djecu i ostale popratne festivalske aktivnosti.

Izvor: UNICEF Hrvatska