Preskočite na glavni sadržaj

Svečani koncert u povodu 100. godišnjice prve bugarske simfonije

U povodu stote obljetnice nastanka prve bugarske simfonije, Nacionalna zajednica Bugara u Republici Hrvatskoj u suradnji s Glazbenom proizvodnjom HRT-a upriličit će koncert na kojemu će Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Josipa Nalisa izvesti upravo to djelo - Prvu simfoniju u g-molu Nikole Atanasova (1886. – 1969.). Koncert će se održati u petak, 26. listopada, u 20 sati, u Hrvatskom glazbenom zavodu. 
vrijeme: 26.10.2012. u 20 sati
mjesto: Zagreb, HGZ, Gundulićeva 6
url: http://www.hgz.hr

Nastupaju:

Simfonijski orkestar HRT-a
Josip Nalis, dirigent
Ivo Dropulić, violina
 
Program:

Vatroslav Lisinski: Uvertira operi Porin
Petar Iljič Čajkovski: Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 35
Nikola Atanasov: Prva simfonija u g-molu

Znakovito je da je djelo nastalo u Zagrebu, tijekom studija Nikole Atanasova na zagrebačkoj Glazbenoj školi Hrvatskog glazbenog zavoda gdje su mu učitelji bili Franjo Dugan, Vjekoslav Rosenberg Ružić, Ćirik Junek i Vaclav Huml. Simfonija je zapravo diplomski rad mladog skladatelja, no svoj konačni oblik dobila je u njegovoj domovini Bugarskoj gdje je nastavio djelovati najprije kao profesor, a potom i kao ravnatelj Glazbene akademije u Sofiji.  
 
Koncert će početi uvertirom jednog od ključnih ostvarenja kratkog životnog i stvaralačkog vijeka Vatroslava Lisinskog (1819. – 1854.) – opere Porin, većim dijelom nastale u Pragu tijekom skladateljeva trogodišnjeg tamošnjeg boravka na školovanju. Najdarovitiji glazbenik Ilirskog pokreta operu je, prema libretu Dimitrija Demetra, dovršio 1851. vrativši se u Zagreb, no praizvedbu nije doživio. Umro je četiri godine kasnije, zanemaren kao glazbenik i u teškim životnim prilikama. Porin je prvi put izveden tek 1897., u dvije godine ranije sagrađenoj novoj kazališnoj zgradi u Zagrebu, na čijoj je zapadnoj strani postavljeno skladateljevo poprsje.
 
Simfonijskom orkestru HRT-a i maestru Josipu Nalisu, u drugoj točki koncerta pridružit će se mladi hrvatski virtuoz violine, školovan u Hrvatskoj i Bugarskoj, višestruko nagrađivani Ivo Dropulić. Izvest će Koncert za violinu i orkestar u D-duru op. 35 Petra Iljiča Čajkovskog (1840. – 1893.), djelo koje su kritičari nakon praizvedbe 1881. u Beču dočekali vrlo neprijateljski, no koje danas uživa status jednog od najslavnijih, ali i najzahtjevnijih koncerata violinističke literature. (HRT - Glazbena proizvodnja)