Preskočite na glavni sadržaj

Preminuo Stanislav Femenić

Hrvatski pjesnik i pripovjedač Stanislav Femenić, koji je najveći dio svog književnog opusa posvetio stvaralaštvu za djecu i mlade, umro je 24. listopada u Zagrebu, u 89. godini života, izvijestilo je Društvo hrvatskih književnika (DHK).
 
vrijeme: 24.10.2012.
Femenić je rođen 1924. u Carevoj Ćupriji u Bosni i Hercegovini, a Medicinski fakultet završio je u Zagrebu. Nakon mature u Vinkovcima se pridružio antifašističkom pokretu, nakon rata je radio kao liječnik, a paralelno je i pisao, ponajviše pjesme i slikovnice za djecu i mlade.
 
Autor je pjesama, priča, anegdota i crtica za djecu, a afirmirao se kao pjesnik koji lirske impresije gradi u tradicionalnom stilu.
 
Stvarao je jednostavne, vedre i ritmične stihove, kojima je nastavio Vitezovu poetiku, a osobito je bio vješt u humornim jezičnim igrama. Objavio je, među ostalim, zbirke "Puž na ljetovanju" (1968.), "Krijesnice" (1975.), "Trči,trči Trčimir" (1981.), "Idi pa vidi" (1990.).
 
Značajke njegova pjesništva su naglašena slikovnost i ritmičnost, formalna dotjeranost i humor, dok mu je proza lirski intonirana, živahna i anegdotalna s fantastičnim elementima, pretežito iz zoobotaničkog svijeta ("Tikva s nosom" (1979.), "Dosjetljivi jedan" (1988.), "Ludi kamen" (1996.)). Od 1968. objavio je stotinjak slikovnica za domaće i inozemne nakladnike, među kojima i seriju fotoslikovnica, a mnogi tekstovi su mu uglazbljeni. Među njegovim slikovnicama su i "Mali pekar", "Veseli krojač", "Mini u šumi", "Veseli svirači", "Ptičja ženidba", "Gradski i poljski miš".
 
Posljednji ispraćaj Stanislava Femenića bit će 26. listopada na zagrebačkom groblju Mirogoj. (Hina)