Preskočite na glavni sadržaj

Dubrovački triptih za Vesnu Krmpotić

Hrvatsko indijsko društvo prijateljstva, Matica Hrvatska - organak u Dubrovniku, Grad Dubrovnik i Udruga Drvo mladih Bonsai, 26. i 27. listopada, priređuju program pod nazivom 'Dubrovački triptih za Vesnu Krmpotić' koji će se održavati u novoj zgradi kampusa Sveučilišta u Dubrovniku te dvorani Poslijediplomskog središta.
 
vrijeme: 26.10.2012.
mjesto: Dubrovnik
Tijekom lipnja o.g. Hrvatsko indijsko društvo, uz potporu Grada Zagreba, Ministarstva kulture, Sabora RH organiziralo joj je niz svečanih događanja koja su dostojno obilježila njezin 80 rođendan: Svečanu večer u kazalištu Komedija, izdavanje tri njezina naslova te Znanstveni skup o njezinom opusu u Društvu hrvatskih pisaca. Slijedom toga na inicijativu njezinih mnogobrojnih prijatelja, Hrvatsko indijskog društva te mnogih dubrovačkih kulturnih institucija i medija organizirana je i proslava u Gradu pod nazivom „Dubrovački triptih za Vesnu Krpotić

Triptih obuhvaća dijalog s mladima „'Promjena svijesti - promjena svijeta'  Educare, Edukacija, Obrazovanje.“ koji će se održati 26. listopada, od 10:30 – 13 sati, u amfiteatru središnje zgrade Sveučilišta u Dubrovniku, te od 19 sati književnu večer „Vesna ponovo u svom Gradu“, u dvorani Poslijediplomskog središta u Dubrovniku.

U subotu, 27. listopada, u Grudama se, u kući Matice Hrvatske, organak u Konavlima, s početkom u 19 sati, organizira svečana 'Večer za Vesnu -  Vesni od Konavljana' s koncertom mezzosopranistice Aide Vidović Krilanović.

Vesna Krmpotić, hrvatska poetesa, spisateljica i prevoditeljica rođena je prije 80 godina, 17. lipnja - u Dubrovniku. Školovala se u Splitu, Zagrebu i New Delhiju. Stanovala je u različitim sredinama:  u Kairu, Washingtonu, Akri. Objavila je preko 108 knjiga poezije, proze, eseja, pripovijetki, romana, drama, antologija. Autorica je najveće pjesničke zbirke u svjetskoj književnosti “108 x 108“, koja sadrži 11.664 pjesme. Dobitnica je brojnih nagrada, između ostalih i državne nagrade za životno djelo, HAZU-ove nagrade za knjigu “108 x 108”  za najveća dostignuća na području književnosti (2006.). Dodijeljeno joj je i odličje RH Zvijezda Danica s likom Marka Marulića za izuzetan doprinos u kulturi (2008.). Društvo hrvatskih književnika nominiralo je Vesnu i za Nobelovu nagradu za književnost. 
 
Program